Diamant. cena: 65 000 dolarů za gram

Diamant. cena: 65 000 dolarů za gram Zdroj: Profimedia.cz

Britské muzeum ztratilo diamantový prsten za 22 milionů

Britské muzeum získalo prsten od anonymního majitele. A anonymního majitele má zřejmě prsten i nyní, protože ani po pěti letech není jasné, kam se prsten dostal ani jak ze svého původního místa v muzeu zmizel. Jeho hodnota je 750 tisíc liber, tedy asi 21 750 000 korun.

Okolo případu ztraceného prstenu vyvstává mnoho záhad. Například: Jak je možné, že etablovaná instituce, která by měla mít nejlepší know-how na uskladňování cenností, ztratí věc tak hodnotnou, jako je diamantový prsten? A jak je možné, že toto zmizení není ani po šesti letech objasněné? Policie případ před šesti lety řešila, ale viníka nenašla.

Muzeum ani v jednom prohlášení neužilo slovo „ukradl“ či „krádež“, je tedy možné, že se opravdu někam zakutálel. Jak je ale možné, že se „zakutálí“ věc za téměř 22 milionů korun, zůstává záhadou. Prsten se ztratil v době, kdy nebyl vystavován, tvrdí také mluvčí muzea. Ztratil se z místa, kde probíhalo jeho čištění, případně uskladnění, v době, kdy nebyl součástí expozice. Zmizel v roce 2011, tedy před šesti lety. Britská policie tvrdí, že v souvislosti s případem zatím nepadla žádná obvinění. A muzeum učinilo jediné opatření: zvýšilo údajně bezpečnostní opatření.

Prsten byl stříbrný, nejcennější na něm je pochopitelně diamant. Šperk vyrobil slavný Cartier, tedy jedno z nejluxusnějších zlatnictví, které diamanty zpracovává a vsazuje do svých šperků. V Praze Cartier sídlí na nejdražší nákupní třídě, v Pařížské ulici.