Pařížské katakomby jsou 250 kilometrů dlouhé

Pařížské katakomby jsou 250 kilometrů dlouhé Zdroj: Wikipedia

Noční můra všech rodičů. Chlapci se ztratili v pařížských katakombách

V pařížských katakombách, které představují rozsáhlý komplex podzemních chodeb, kde leží ostatky více než šesti milionů lidí, se včera ztratili dva teenageři. Pátrání po dvou chlapcích se změnilo v kovbojku, naštěstí s dobrým koncem. Chlapci byli po třech dnech nalezeni díky rozsáhlé pátrací akci, do níž se zapojila policie i hasičský sbor.

Chlapci, šestnáctiletý a jeho o rok starší kamarád, jsou nyní v péči lékařů. Trpí totiž silným podchlazením, na několikadenní pobyt ve vlhkém pařížském podzemí, kde je až o deset stupňů méně než na povrchu, nebyli vhodně oblečení (v době, kdy chlapci byli v podzemí, se teplota pohybovala kolem 15 stupňů). Lékaři však uvedli, že chlapci budou v pořádku.

Pařížské katakomby, spletitý systém chodeb a průchodů, jsou až 250 kilometrů dlouhé. Veřejnosti je zpřístupněná jen velmi malá část. Jak uvedla britská BBC, chlapci nepatřili mezi běžné návštěvníky této oblíbené pařížské atrakce. Do katakomb je v Paříži několik tajných vchodů, kudy se do nich lze dostat mimo turistické podzemní trasy.

Lidé, kteří tato místa znají a s oblibou je vyhledávají, mají dokonce ve francouzštině své označení – cataphiles. Jednoduše ti, kteří katakomby milují. BBC uvedla, že pařížská policie ze zběžného výslechu chlapců zjistila, že právě mezi takové cataphiles se chlapci řadili a že šli do podzemí zřejmě zorganizovat netradiční party.

Pařížské katakomby vznikly na konci 18. století, kdy se začaly poprvé sanovat staré středověké čtvrti a hřbitovy, které začaly být přeplněné. Ze hřbitovů se šířily nemoci a život v jejich blízkosti se postupně stával neúnosným. Jednalo se zvláště o tzv. Cimetière des Innocents neboli Hřbitov neviňátek, který byl z rozkazu Ludvíka XVI. v 80. letech 19. století zrušen.

Roku 1789 zanikl definitivně a ostatky z tohoto tehdy největšího francouzského hřbitova byly přeneseny do rodících se katakomb. Ty se pak dále rozšiřovaly a nyní se odhaduje, že v jejich útrobách leží až 6 milionů lidských ostatků.