Plakát festivalu Nyansapo - ilustrační snímek.

Plakát festivalu Nyansapo - ilustrační snímek. Zdroj: Archív

Bělochům vstup zakázán. Černošský feministický festival chce být jen pro lidi černé pleti

Pařížská starostka Anne Hidalgová uvažuje o zrušení černošského feministického festivalu Nyansapo, naplánovaného na konec července. Organizátoři plánují vyhradit čtyři pětiny festivalu pouze lidem černé pleti, část poté pouze černoškám. Reagovat na kontroverzní plán, jehož prostřednictvím se organizace Mwasi snaží upozornit na přetrvávající rasismus ve francouzské společnosti, donutila Hidalgovou Národní fronta. Koncept festivalu je podle nacionalistů bezostyšně rasistický a antirepublikánský.

Proti akci vykazující z části festivalu bělochy, a z části dokonce i černé muže, se zvedla vlna nevole napříč francouzskou pátou republikou, postavenou na principech rovnostářství. V komentářích politiků i nevládních organizací se často operuje s hodnotami a principy francouzské společnosti.

Antirasistická organizace SOS Racisme označila festival za „chybu a ohavnost, která paradoxně etnickou separaci podporuje, zatímco antirasismus žádá rovnost pro všechny nehledě na rasu“. Hidalgová na svém twitteru dokonce informovala, že uvažuje o podání trestního oznámení na organizátory za podněcování diskriminace.

Organizátoři a obhájci festivalu vše považují za nešťastné nedorozumění a snaží se smysl svého projektu dovysvětlit. Vytvoření zón, kam by měly v rámci festivalu přístup pouze černošky, má primárně sloužit jako protest proti současným mocenským strukturám společnosti, jež například toleruje existenci ultrapravicových skupin sdružujících pouze bílé.

Editorka časopisu gal-dem, do něhož přispívají pouze barevné ženy, Charlie Brinkhurst-Cuffová, říká, že odpůrci festivalu nejsou schopni rozlišit zvrácenost bílého segregacionismu od rebelujícího smyslu vytvoření dočasného prostoru určeného jen černochům.

Dokud podle ní bude v postkoloniálních zemích, jako je Francie a Británie, přítomen latentní rasismus a sexismus, není na místě kritizovat festival, který se snaží vytvořit bezpečný prostor pro lidi postižené těmito druhy diskriminace. Cílem festivalu Nyansapo je primárně diskutovat o černošském feminismu, antirasismu, islamofobii, homofobii a jiných formách systémového utlačování.