Setkání Miloše Zemana a Vladimíra Putina v Pekingu

Setkání Miloše Zemana a Vladimíra Putina v Pekingu Zdroj: ČTK

Miloš Zeman a Vladimir Putin
Prezident Miloš Zeman na setkání s Vladimirem Putinem
3
Fotogalerie

Novináře je třeba likvidovat, řekl Zeman Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že chápe své dnešní setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem jako součást přípravy Zemanovy listopadové návštěvy Ruska. Podle agentury TASS také Zemanovi poděkoval za úroveň rusko-českých vztahů v minulých letech. Český prezident řekl, že je třeba se zaměřit na rozvoj konkrétních vztahů mezi Ruskem a Českou republikou.

Prezidenti se setkali v rámci pekingské konference věnované vybudování novodobé Hedvábné stezky spojující Čínu s většinou Asie, Evropy a Afriky. Hovořili spolu rusky.

Při vstupu do sálu Zeman poznamenal: „A tady jsou další novináři? Je jich moc, musí se likvidovat.“ „Likvidovat není potřeba, stačí redukovat,“ odpověděl mu ruský prezident. Podle organizace Freedom House je v Rusku násilí vůči novinářům běžné a od roku 1992 jich bylo 56 zavražděno. Redaktor Komsomolské Pravdy setkání označil za "nejveselejší dvou strannou schůzku na pekingském fóru."

"Známe váš názor na rusko-české vztahy," řekl Putin českému prezidentovi podle TASS na začátku setkání. "Do značné míry díky vám se naše vztahy v posledních letech, a to bez ohledu na složitosti, přece jen udržují na vysoké úrovni a rozvíjejí se," řekl ruský prezident na adresu Zemana.

Prohlásil rovněž, že schůzku považuje za součást "přípravy prezidentovy návštěvy Ruska v listopadu". Návštěva se už podle ruské hlavy státu začala připravovat. "Ministerstva kultury a zahraničních věcí už v Moskvě připravují výstavu (o Pražském hradu), takže věříme, že potěšeni budou také ruští znalci umění a ruská veřejnost," citovala ruská agentura šéfa Kremlu.

K ekonomickým vztahům Putin konstatoval, že "bez ohledu na pokles předchozích let se začátkem letošního roku obchodní obrat zvýšil o 44 procent". "Je to dobré znamení a dobrý trend, který je třeba zachovat," dodal Putin.

Zeman růst obchodní výměny přičítá přílivu ruských turistů do České republiky. "Souvisí to s postupným zvyšováním příjmů občanů, které se bohužel v důsledku krize snížily, ale teď reálné příjmy ruských občanů začaly stoupat a s tím také turistická aktivita," řekl Zeman.

"Plně s vámi souhlasím, že se musíme soustředit na rozvoj konkrétních vztahů (mezi Ruskem a Českou republikou)," sdělil český prezident podle TASS. Představil Putinovi nového ministra obchodu a průmyslu Jiřího Havlíčka slovy, že jakožto mladý člověk "nenese vinu na tom, co se stalo v minulosti". "Po 2,5leté přestávce se bude konat zasedání mezivládní komise a očekáváme, že poskytne nové impulsy naší spolupráce," řekl Zeman. 

Prezidenta na jednáni doprovodili jeho kancléř Vratislav Mynář a hlavní šéfporadce Martin Nejedlý. Za českou stranu se účastní i ministr průmyslu Jiří Havlíček. V ruské delegaci je ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Český prezident se již několikrát vyslovil proti mezinárodním sankcím, které byly na Rusko uvaleny po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Svůj názor zdůvodňuje tím, že sankce podle něj nikdy nefungovaly. Jako příklad uvádí dlouholeté americké sankce proti Kubě.

Zeman je znám svým kladným vztahem k Rusku. S ruskými představiteli se setkává často. Jednal s nimi třeba v roce 2015 při oslavách 70. výročí konce druhé světové války. S Putinem se potkal i během své poslední návštěvy Číny v roce 2015. V říjnu 2014 také jednal na mezinárodní akci v Miláně s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem. Mluvil i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.