Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Zdroj: Profimedia.cz

Vztah, který budí vášně: Manželka možného prezidenta Francie, Macrona, byla jeho učitelkou na střední škole

Ne, že by někdejší milostné avantýry některých politiků někoho překvapovaly, ale historie vztahu možného nového prezidenta Francie Emmanuela Macrona (39) a jeho ženy Brigitte (64) je vskutku zvláštní. Manželka byla kdysi jeho učitelkou na střední škole. Je proto o 24 let a 8 měsíců starší. Co svedlo možnou první dámu země galského kohouta a Macrona dohromady?

„Původně to byla láska tajná a pak mnohými naprosto nepochopená,“ říká Emmanuel Macron ke vztahu s manželkou Brigitte. Ta učila francouzštinu a latinu na soukromé jezuitské střední škole La Providence, ve městě Amiens v severní Francii. Právě zde se s Emmanuelem kdysi potkali. On chodil do její „literární třídy“, ona vedla divadelní kroužek, který budoucí politik navštěvoval. Údajně právě tam si dali i první polibek.

Brigitte Macronová, se narodila pod jménem Trogneuxová, právě v Amiens. Byla nejmladší ze šesti dětí. Jako jedenadvacetiletá se provdala v roce 1974 za André Louise-Auzièra, se kterým má tři děti, ale v roce 2006 se pár rozvedl. O rok později již byla „madam Macronová“.

Manželka budoucího možného prezidenta hraje významnou roli i v jeho kampani, on sám tvrdí, že je jeho nejbližším poradcem a „její přítomnost je pro mě zcela zásadní“. Pokud se prý stane první dámou země, tak její role nebude nikdy před veřejností nijak skryta. Britské vydání časopisu Vogue ji popsalo jako ženu „silně opálenou, s obarvenými blond vlasy, drahými kabelkami a drahými botami“.

Jeden ze spolužáků Macrona ze střední školy novinám Le Parisien řekl, že „jejich učitelka byla vždy naprosto okouzlena tím, co Emmanuel napsal“. A ona sama se pak časopisu Paris Marche svěřila, že Macron ji už ve svých sedmnácti letech řekl: „Ať uděláte cokoli, ožením se s vámi“. A to se skutečně stalo.

„Madam Macron“ již neučí a zcela se věnuje budování politické kariéry svého manžela. Podle francouzských médií s mužem tráví i v průběhu kampaně většinu času, čte a poslouchá vše, co on říká, diskutují spolu o různých tématech a radí mu.

Brigitte pochází sice z velké, ale poměrně zámožné rodiny, jejím rodičům patřila v Amiens renomovaná výrobna potravin a čokolády, která přinášela velké zisky. Děti Macronové z prvního manželství jsou již dospělé a pracují. Dočkala se již šesti vnoučat.

Možná první dáma Francie v některých rozhovorech ukázala také rychlý úsudek a ostrý jazyk. Když se jí jednou novináři ptali, proč je její manžel „tak dobrý v politice“, tak s potutelným úsměvem dodala, že „je dobrý ve všem“. Média si to samozřejmě vyložila po svém a psala o sexu.