Nový průvodce Brnem uráží Moravu.

Nový průvodce Brnem uráží Moravu. Zdroj: Archív

Oficiálně fuj! Lidé žijící v Blansku existují v nicotě, depresích a prázdnotě. Alespoň podle nového oficiálního průvodce Brnem vydaného za peníze daňových poplatníků Turistickým informačním centrem města Brna.
Oficiálně fuj! Lidé žijící v Kuřimi ztratili lidskou soudnost a žijí ve svém městě jako v pracovním táboře. Alespoň podle nového oficiálního průvodce Brnem vydaného za peníze daňových poplatníků Turistickým informačním centrem města Brna.
Oficiálně boží! Posedávat s pivem, dětmi a psy v průchodu před hospodou u Poutníka je podle doporučení nového průvodce Brnem vydaného za peníze daňových poplatníků správné a žádoucí.
Oficiálně boží! Zatímco na venkově panuje industriální zmar a deprese, v Brně jsou sprejery počmárané zdi fabrik osobitým a báječným uměním. Alespoň podle novéh..
Oficiálně boží! Zatímco na venkově panuje industriální zmar a deprese, v Brně jsou sprejery počmárané zdi fabrik osobitým a báječným uměním. Alespoň podle novéh..
24
Fotogalerie

Nový průvodce záměrně uráží Moravu: „Jedná se o neustále se rozšiřující pomník ztráty lidské soudnosti“

Kontroverzní publikace popisuje sklepy Velkých Pavlovic jako věc horší než kocovinu, Blansko jako místo, kde na vás dýchne nicota, deprese a prázdnota, a Kuřim jako pracovní tábor. To se zcela logicky nelíbí obyvatelům ani starostům těchto měst, kteří se to v rozhovorech pro rozhlas.cz nebáli dát ostře najevo. Celá věc je ještě o to pikantnější, že autorem průvodce je Turistické informační centrum města Brna. To se hájí tím, že jde přece o vtip.

„Mohu říct, že s tímto hodnocením jako starosta města Blanska absolutně nesouhlasím. Ani nevím, že by pracovníci blanenské informační kanceláře nebo pracovníci oddělení cestovního ruchu dávali k tomuhle nějaké podklady,“ uvedl ještě poměrně mírně starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD). To nezávislý starosta Rousínova už ve vyjádřeních tak mírný nebyl.

„Je to, jako byste si na ulici vyvěsili billboard a na něj napsali: Všichni mí sousedi jsou hnusný jako prd…,“ uvedl pro rozhlas.cz a upozornil na to, kdo vlastně tohoto průvodce reálně zaplatí. „Kdyby tohle kdokoli vydal jako normální, svoji vlastní publikaci a šel na trh s podnikatelským rizikem, nebylo by na tom nic divného. Ale když se z peněz daňových poplatníků města vyjadřují jedno k druhému tímto hulvátským stylem, tak to asi v pořádku není.“

„Kniha není rozhodně pro každého. Dovedu si představit, že bude vyvolávat diskuse. Myslím, že to je správně, to jsme přesně chtěli. Zadali jsme to lidem, kteří mají na Brno a jeho okolí vyhraněné názory. Tón textů je opravdu ironický, takto je potřeba to brát. Brno je svérázné. Máme tady smysl pro humor, děláme si ze sebe legraci. Víme to a jsme hrdí, že si ze sebe umíme udělat srandu. Jsme ironici, jsme sebeironici. A tohle všechno tam je,“ bránila knihu ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Jahulíková. Ta rovněž uvedla, že přece nejde o oficiálního turistického průvodce.

Ukázky z knihy najdete v galerii:

Publikace vyšla v nákladu 3000 kusů a prodává se za 119 korun. Pokud byste ji však chtěli zakoupit, rozhodně byste si měli pospíšit. Pochopení se totiž nedočkala ani u primátora Brna Petra Vokřála z ANO. Ten pro ČTK uvedl: „Já jsem publikaci neviděl a nevěděl jsem o tom. Pokud jsou ale pravda úryvky, které se ke mně donesly, tak je to na stažení a přetištění. Mně to přijde jako schválnost.“