Lídr hnutí Žít Brno Matěj Hollan při oslavách úspěchu v komunálkách

Lídr hnutí Žít Brno Matěj Hollan při oslavách úspěchu v komunálkách Zdroj: Foto Blesk - Ondřej Požár

Další pokus o puč v Brně? Opozice chce už potřetí odvolat Matěje Hollana

Za celou akcí stojí brněnská ODS, která založila iniciativu a spustila petici za odvolání náměstka primátora Matěje Hollana z hnutí Žít Brno. Kritizují ho hlavně za nedostatečnou odbornost pro řešení dopravy, kontroverzní výroky, zneužívání služebních vozidel pro soukromé účely a předražené zahraniční výjezdy. Kromě ODS je pod peticí podepsán i spolek Brno autem a Regionální klub Mladých konzervativců z Brna.

Petice za Hollanovo odvolání se ode dneška začala šířit na internetu.  „Odstoupení, respektive odvolání Bc. Matěje Hollana žádáme s ohledem na jeho dosavadní působení, chování a kroky ve vedení města Brna. K výkonu funkce náměstka pro otázky a řešení brněnské dopravy a parkování nemá odpovídající vzdělání ani žádné odborné předpoklady, nevlastní dokonce řidičský průkaz a máme za to, že se této agendě ani dostatečně nevěnuje. Zatímco město stagnuje v otázce řešení parkovacích kapacit a dusí se v kolonách vozidel na nedostavěném městském okruhu i jinde, náměstek Hollan vymýšlí nepřijatelné plány na neúměrnou preferenci cyklodopravy i rušení parkovacích míst,“ stojí v prohlášení.

„Bc. Matěj Hollan nemá pro výkon funkce ve vedení města ani osobnostní předpoklady a jeho kauzy, přešlapy i problémy jsou toho důkazem - množství zbytečných zahraničních cest po evropských zemích za peníze daňových poplatníků, zneužívání služebních vozidel města pro soukromé účely, kontroverzní výroky, rozhodnutí či realizované „zážitky“, které nejsou adekvátní funkci náměstka primátora,“ píší autoři petice v narážce na kontroverzní video, které Hollana zachytilo v ukrajinském nočním klubu, kde se nechává bičovat od jedné ze servírek.

Nejedná se přitom u první pokus o odstranění Hollana z vedení města. V listopadu brněnská ODS dvakrát vyvolala hlasování o jeho odvolání. Pokaždé neúspěšně. Tentokrát opozice chce, aby její kroky posvětili přímo brněnští občané. S peticí mají v plánu oslovit i zástupce koalice, kteří údajně také nejsou s Hollanovou prací spokojeni, ale veřejně se mu prý bojí vyslovit nedůvěru. I proto opozičníci chtějí, aby se o příštím odvolání hlasovalo tajně.