Střelba před britským parlamentem si vyžádala desítky zraněných

Střelba před britským parlamentem si vyžádala desítky zraněných Zdroj: Reuters

Střelba před britským parlamentem si vyžádala desítky zraněných
Střelba před britským parlamentem si vyžádala desítky zraněných
Střelba před britským parlamentem si vyžádala desítky zraněných
Panika u parlamentu v Londýně
Střelba před britským parlamentem si vyžádala desítky zraněných
10
Fotogalerie

Terorista zabil v Londýně nedaleko parlamentu tři lidi, sám pak přišel o život

Muž ozbrojený nožem zranil blízko britského parlamentu v Londýně policistu. Bezprostředně po útoku jej policie zranila střelbou. Ještě předtím pachatel najel na mostu u budovy parlamentu do lidí autem a sedm až deset jich zranil. Uvedli to očití svědkové, které citují místní média.

Tři lidi zabil dnes zatím úředně neidentifikovaný pachatel při teroristickém útoku u budovy britského parlamentu v Londýně. Útočník pak podlehl střelnému zranění, které mu způsobil zasahující policista. Dalších 20 osob utrpělo při atentátu zranění, oznámil vysoký představitel Scotland Yardu Mark Rowley. Policie je podle něj přesvědčena, že útočník, který najel autem do lidí na mostě přes Temži a následně pobodal u budovy parlamentu policistu, byl pouze jeden. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi zraněnými byli Češi.

Podle dosavadních informací najel muž vozem nejprve do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, následně odjel k parlamentu, z auta vyběhl, snažil se proniknout do parlamentního areálu a pobodal při tom policistu. Strážce zákona následně svým zraněním podlehl. Policie útočníka postřelila. Asi čtyři výstřely, které padly, vyvolaly paniku mezi lidmi, kteří se vyskytovali poblíž parlamentního paláce.

Policie krátce po činu oznámila, že událost vyšetřuje jako teroristický útok a to do doby, než bude případně znám jiný důvod činu. Média již zveřejnila na internetu fotografii podezřelého, který byl po střelbě v péči záchranářů. Šlo o muže středního věku a snědé pleti s bradkou.

Mezi zraněnými jsou také tři policisté. Jednu vážně zraněnou vytáhli záchranáři z řeky Temže. Francouzský premiér Bernard Cazeneuve potvrdil, že zranění utrpěli také tři francouzští studenti.

Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by při útoku byli zraněni čeští občané. Ministerstvo zahraničí je v kontaktu s českým velvyslanectvím ve Spojeném království, které komunikuje s londýnskou policií. "Čekáme na informace, zda mezi zraněnými nejsou i čeští občané. Zatím to nemůžeme stoprocentně vyloučit," řekla ČTK Irena Valentová z českého ministerstva zahraničí.

V době incidentu zasedala právě Dolní sněmovna. Policie areál kolem budovy parlamentu uzavřela, nikdo ji nesměl opustit a nikdo do ní nemohl vstoupit. Poslanci přerušili své zasedání. Podle agentury AP začali zhruba dvě hodiny po incidentu budovu opouštět první lidé. Kromě parlamentu uzavřela policie také stanici metra v jeho blízkosti. Řada turistů uvízla na nedalekém oblíbeném obřím kole.

V parlamentu byla v době incidentu kvůli středečním poslaneckým interpelacím také britská premiérka Theresa Mayová. Podle svého mluvčího ji ale ochranka odvedla do bezpečí. Mayová svolala zasedání vládního výboru pro mimořádné události, kterému bude předsedat. Členy výboru jsou mimo jiné šéfové bezpečnostních složek. Premiérka i všichni ministři jsou v myšlenkách se zabitými a zraněnými a s jejich rodinami, uvedl vládní mluvčí.

Skotský parlament kvůli událostem v Londýně přerušil v Edinburghu debatu o možném vypsání dalšího referenda o samostatnosti regionu. Původně se očekávalo, že skotští zákonodárci zahájí hlasování v 18:30 SEČ.

Británii vyjádřila podporu a solidaritu řada světových politiků včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollandea či předsedy Evropské rady Donalda Tuska. S britskou premiérkou už telefonicky hovořil i americký prezident Donald Trump, který ji nabídl pomoc Spojených států při vyšetřování útoku. Sounáležitost s Británií vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka.

Útok v Londýně se odehrál přesně rok poté, co teroristé v belgické metropoli Bruselu zabili při sebevražedných útocích na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí.

DALŠÍ VÝVOJ UDÁLOSTÍ V LONDÝNĚ ONLINE SLEDUJTE ZDE >>>