Vývoj v Evropě připodobňuje historik David Engels k období Gaia Octavia v Římské říši.

Vývoj v Evropě připodobňuje historik David Engels k období Gaia Octavia v Římské říši. Zdroj: Davidengels.be/

Evropa se stane imperiálním státem, předcházet bude občanská válka, tvrdí historik

Webová stránka německého magazínu Focus informuje v článku "Keine Chance, Bürgerkrieg zu vermeiden" - Historiker stellt erschreckende These auf“ („Žádná šance vyhnout se občanské válce - historik zveřejnil překvapivou práci“) o názorech profesora Davida Engelse ze Svobodné univerzity v Bruselu, který varuje před budoucností Evropy.

Historik David Engels patří k lidem zastávajícím názor, že vývoj dnešní Evropské unie připomíná období Římské říše, které předcházelo vzniku císařství. „Za 20 až 30 let se z Evropy stane autoritářský nebo imperiální stát, předcházet mu však budou poměry připomínající občanskou válku doprovázené průvodními jevy kolapsu,“ říká historik.

Historik David Engels není jediný a ani první, kdo popisuje podobnost vývoje současné Evropské unie s Římskou říší. Je však nejspíše první, kdo zasazuje tento vývoj do trochu jiného kontextu. Již v roce 2011 vydal knihu s názvem Na cestě k impériu: krize Evropské unie a zánik Římské republiky, v níž popisuje vývoj Evropské unie směrem k impériu a podobnosti s impériem římským.

Web Focus.de popisuje historikovu vizi, že do dvaceti či třiceti let může nastat v Evropě období občanských nepokojů či občanských válek, z nichž vzejde skutečně sjednocená Evropa v podobě impéria s jedním vůdcem a s jednou státní správou. Tento vývoj historik připodobňuje k období Gaia Octavia (známého spíše jako Augustus) v Římské říši.

Evropa plná násilí a zločinu

Podle historika Engelse bude v Evropě narůstat nezaměstnanost, sílit zločinnost a posilovat popularita tzv. populistických stran, což povede k vypuknutí občanské války, píše web news.de. Historik Engels prý podle svých slov počítá nejspíše se scénářem militarizovaných předměstí, která budou unikat státní kontrole.

V Evropě se podle něj vyskytnou oblasti, které budou ovládány ozbrojenými etnickými nebo náboženskými skupinami. Engels také počítá se vzrůstající kriminalitou, hospodářským krachem a s úplným politickým ochromením. „Po tom všem se evropští občané s radostí vrhnou do náruče prvnímu, který kontinentu zajistí fungující sociální stát, klid a pořádek. Tak jako se to kdysi podařilo i císaři Augustovi,“ dodává historik.

Podle historika nejsou Trump, Farage ani Le Penová ničím víc než jen moderní variací na Catilinu nebo Clodiuse z dob konce Římské republiky. I sílící individualismus a rozpad rodiny v dnešní Evropě má podle Engelse paralelu v podobném vývoji v Římské říši.

O názoru historika Davida Engelse informoval jako první web huffingtonpost.de v rozhovoru nazvaném Historik David Engels: „Nemáme žádnou šanci, aby se zabránilo občanské válce“. Rozhovor postupně převzala další německá a rakouská média.


David Engels

Narozen roku 1979 v belgickém městě Verviers. Vystudoval historii, ekonomii a filozofii na univerzitě v Cáchách, kde získal doktorský titul. Roku 2013 mu byl udělen titul profesora na Svobodné univerzitě v Bruselu. Zkušenosti získal také na univerzitách v Německu, Rakousku a Sýrii. Oficiální profil profesora Engelse najdete na webu Svobodné univerzity Brusel.