Seriál Brussel ukazuje temnou stránku hlavního sídla Evropské unie

Seriál Brussel ukazuje temnou stránku hlavního sídla Evropské unie Zdroj: imdb.com/Johan Voets

Seriál Brussel ukazuje temnou stránku hlavního sídla Evropské unie
Seriál Brussel ukazuje temnou stránku hlavního sídla Evropské unie
Seriál Brussel ukazuje temnou stránku hlavního sídla Evropské unie
Seriál Brussel ukazuje temnou stránku hlavního sídla Evropské unie
4
Fotogalerie

Vraždy, korupce, islamisté i chtíč, to je nový seriál o Evropské unii a Bruselu

Brusel, hlavní sídlo Evropské unie, je tajemné město plné agresivních zločinců, nenasytných lobbistů, zkorumpovaných politiků a radikálních muslimů, kteří chtějí šířit zlo. Realita? Fikce? Na to odpovídá nový nizozemský seriál „Brussel“, jehož první díl byl odvysílán v pátek večer. Přestože zatím běží pouze na placené televizi nizozemského mobilního operátora KPN, všimla si ho některá evropská média, protože některé osoby se v něm podle všeho poznají.

V seriálu, který bude mít 10 pokračování, například vystupuje mimořádně samolibý předseda Evropské komise se jménem Jean-Marie. Skutečný šéf komise se „zcela náhodou“ jmenuje Jean-Claude (Juncker). Rejdy v Bruselu pak probíhají na pozadí velkého kšeftu s plynem, do kterého je zapleten i ruský oligarcha. Zajímavé je, že v seriálu se objevuje i postava s českým jménem František Král.

Video placeholde
VIDEO: Upoutávka na seriál Brussel • YouTube.com

Podle webu Politico se za určité motto nového seriálu dá pokládat toto prohlášení: „Každý, kdo přichází do Bruselu, je vedený pomstou či láskou, nebo obojím.“ Scénář napsal Nizozemec Leon de Winter, který je známý svým velmi jízlivým komentováním Evropské unie, tamních byrokratických elit či problémů s migrací. Inspiroval se známým americkým seriálem „House of Cards“, který v hlavní roli s Kevinem Spaceyem umně popisuje politické intrikaření ve Washingtonu. Režisérem „Brusselu“ je pak Arno Dierickx.

Loni v březnu při natáčení seriálu v belgickém hlavním městě zaútočili islámští teroristé na letiště a metro, čehož tvůrci také využili. Jejich pocity z reakcí na atentát byly ale rozporuplné. „Byl jsem ohromen dvojitou perspektivou a nerovnováhou, kterou jsem viděl na náměstí, kde lidi zapalovali svíčky a kladli kytky na počest obětí. Bylo to ale šílené, protože truchlících bylo méně než stovek novinářů a jejich automobilů sloužících pro satelitní vysílání. Novináři tam působili jako rušivý element,“ říká režisér Dierickx.

Seriál vyrobila společnost Endemol Shine pro placenou internetovou televizi telekomunikační společnosti KPN, která po vzoru Netflixu či Amazonu experimentuje s výrobou původního obsahu. Zda bude „Brussel“ prodán do zahraničí není zatím známo, ale dá se to předpokládat.