Ekologické pisoáry mají „civilizovat močení na ulici“

Ekologické pisoáry mají „civilizovat močení na ulici“ Zdroj: Faltozi

Ekologické pisoáry mají „civilizovat močení na ulici“
Ekologické pisoáry mají „civilizovat močení na ulici“
Ekologické toalety najdou využití na open air akcích.
Ekologické pisoáry mají „civilizovat močení na ulici“
4
Fotogalerie

V Paříži zavedli originální ekologické pisoáry. Mají „civilizovat močení na ulici“

Je pozoruhodné, na čem všem se dá v dnešním světě vydělat. Ve francouzské Paříži testují na ulicích nové, ekologicky šetrné, pisoáry. Připomínají květináče a mají pomoci zkulturnit některé části města, kde lidé často močí zejména v noci přímo na ulici. Jak je ale vidět, jedná se o genderově nevyvážený projekt.

V některých částech Paříže, podobně jako v jiných městech světa, mají obyvatelé i úřady problém s močením na ulicích, které se odehrává především ve večerních a nočních hodinách.

U železničního nádraží Gare de Lyon, kterým ročně projde kolem 90 milionů cestujících, se proto objevily na zkoušku dva nové pisoáry, jejichž používáním se má v Paříži „civilizovat močení na ulici“. Informoval o tom web rt.com.

Zařízení, které připomíná jednou svoji částí květináč, se jmenuje „Uritrottoir“ a vyrábí ho firma Faltazi se sídlem v Nantes.

Pisoár je potažený antigraffitovou barvou a jeho útroby tvoří piliny, dřevní štěpky a stébla rostlin. To je označeno za recyklovatelný materiál, který se pak použije na kompost. Podle výrobce pohlcuje pach moče a je proto velmi vhodný na použití v ulicích.

Zatím se testují v Paříži první dva „ekologické“ pisoáry. Jeden stojí 3000 euro (v přepočtu přes 81 tisíc korun), což je pro výrobce zcela jistě dobrý výdělek.

Na sociální síti ve Francii se ale objevila už i narážka, že je to „genderově nevyvážený výrobek“, protože primárně má sloužit jen mužům.