Sochy vůdců v Hyesanu.

Sochy vůdců v Hyesanu. Zdroj: Youtube.com

Odbojová skupina chtěla v Severní Koreji bombardovat z dronu sochy „drahých“ vůdců

Vládní propaganda Severní Koreje většinou bezostyšně lže, ale v minulých dnech zveřejnila velmi neobvyklou zprávu, která se ukazuje být pravdivá. Malá disidentská skupina Severokorejců chtěla vyslat z Číny dron, který by nesl výbušniny a s jejich pomocí chtěla zničit to „nejvzácnější“, co podle režimu existuje – sochy bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila.

Jak napsal propagandistický severokorejský web Uriminzokkiri, skupina chtěla zaútočit na sochy ve městě Hyesan. To leží na severu země, u hranic s Čínou, z jejíhož území měl být útok proveden.

Zpráva nazvala disidenty „lidskou spodinou“ a kromě jiného se v ní píše: „Nikdy neodpustíme nikomu, kdo by znesvětil naše vůdce a nemilosrdně ukončíme životy těch, kteří se účastní těchto činností, i kdybychom je měli honit po celém světě.“

Je to zjevná výhrůžka smrtí, ale podle toho, jak někdy pracují severokorejské tajné služby, je reálná.

K překvapení všech se pak ale na webových stránkách NK News objevila zpráva, ve které Park Sang-hak, představitel skupiny Free North Korea, potvrdil, že „zkušební test dronu proběhl“ a stroj se prý úspěšně dostal až k sochám bývalých vůdců v Hyesanu. „Byla to ale naše tajná operace, nemám ponětí, jak to Severokorejci zjistili,“ dodal.

Podle odborníků na výbušniny, které citovala jihokorejská agentura Jonhap, je ale s malým dronem podobný plán těžko proveditelný, protože velkou výbušninu by takový stroj neunesl. Sochy v Hyesanu jsou totiž kovové, takže malá výbušnina by je podle všeho nezničila.

Sochy diktátorů Kim Ir-sena a Kim Čong-ila (je to dědeček a otec současného vůdce Kim Čong-una) jsou rozesety po celé KLDR a jsou považovány za „svatá místa“ kde se u různých výročí konají oslavy a shromáždění.