Budova centrální banky Ruské federace.

Budova centrální banky Ruské federace. Zdroj: Profimedia.cz

Hackeři ukradli z účtů ruské centrální banky téměř 800 milionů

Centrální banka Ruské federace zažila nebývalý útok hackerů a musela přiznat, že z jejich účtů letos ukradli kolem 2 miliardy rublů, tedy téměř 800 milionů korun. Škoda ale mohla být ještě daleko větší, jak informovala americká televizní stanice CNN.

Banka nejdříve tvrdila, že informace amerických médií o krádeži z účtů, které jsou v centrální bance, nejsou pravdivé. Pak přiznala, že peníze skutečně zmizely, protože to sama uvedla ve výroční zprávě o stabilitě ruského bankovního sektoru.

Celkem se za tento rok prý pokusili hackeři ukrást v Ruské centrální bance 5 miliard rublů, ale většinu peněz se podařilo zachránit. Kam ale část z nich zmizela, zpráva banky neuvádí.

Hackeři se v posledních dvou letech pokoušejí opakovaně prolomit bezpečnostní systémy velkých bank ve světě.

Ruská kontrarozvědka FSB pak před několika dny obvinila „zahraniční zpravodajské služby“, že se chystají s pomocí kybernetických útoků destabilizovat ruský finanční systém. Centrála, odkud se útoky údajně mají řídit, se nachází v Nizozemsku a patří ukrajinské společnosti BlazingFast. Ta uvedla, že podezření prověří. Sérii útoků na Rusko měly chystat „cizí tajné služby“ už příští pondělí.

Letos v únoru ukradli hackeři 101 milionů dolarů z centrální banky v Bangladéši a zaútočili i na americký Federální rezervní systém, což je centrální bankovní systém USA. Tam se pokusili ukrást 951 milionů dolarů.

Vědci z americké kybernetické firmy Symantec tvrdí, že světový bankovní systém byl letos pod trvalým útokem sofistikované skupiny, která si říká „Lazarus“ a stopy k ní údajně vedou do Severní Koreje.