Maria Zacharovová

Maria Zacharovová Zdroj: sputnik

Skandální odhalení ruské úřednice: Za vítězství Trumpa mohou Židé!

Maria Zacharovová je mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí. A světovou veřejnost nyní zaujala svým prohlášením, že za porážku Hillary Clintonové nemůže nikdo jiný než Židé.

Podle ruské úřednice hrály klíčovou roli v kampani Donalda Trumpa židovské finance. Zacharovová to pronesla v ruské státní televizi, kam byla pozvaná jakožto host talk-show. Vzápětí však na její adresu začaly přicházet oprávněné stížnosti na její antisemitismus, který byl údajně z její rétoriky znát. Zprávu o prohlášení ruské mluvčí včera uveřejnil web Rádia Svobodná Evropa. 

 

Své předpovědi ohledně Trumpova vítězství žena zveřejňovala již letos v září. “Jestli chcete vědět, co se v Americe stane, koho se musíte zeptat? Musíte si promluvit s Židy,” řekla Zacharovová a sklidila potlesk. Pak dodala, že se vlastně Židů můžeme zeptat na cokoliv, protože jsou to přece oni, kdo v podstatě všechno řídí.

 

Ruský antisemitismus je v zemi zakořeněn již od dob 19. století. Jako tenká nit spojující jednotlivé úseky 20. století se táhne sovětský, nyní ruský antisemitismus až do současnosti. Nejznámějším dokladem toho, že Rusové mají ve velké oblibě konspirační teorie týkající se Židů, jsou takzvané Protokoly siónských mudrců, tedy text, který měl dokázat, že se Židé snaží o nadvládu ve světě. K velké smůle antisemitů a dalších protižidovských konspirátorů se ale jedná o padělek, Židé s Protokoly nemají nic společného. Stejně tak Židé “nezařídili” výsledek amerických voleb. Židovská komunita byla v otázce amerických voleb víceméně rozpolcená, byť se dá říci, že podporu Trump našel především u ortodoxních příslušníků judaismu.