Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

V Rusku opět otevřou záchytky pro opilce. Zatím jen při mistrovství světa ve fotbale

Pořadatelé mistrovství světa ve fotbale v roce 2018, které se bude konat poprvé v Rusku, doufají, že šampionát se obejde bez větších incidentů. Bojí se ale toho, že problémy budou s opilci. Těch jsou v zemi miliony a další desetitisíce přijedou ze zahraničí. Proto budou v průběhu mistrovství opět otevřeny záchytky, které byly v největší zemi světa zrušeny v roce 2011.

Záchytky pro opilce vznikly v Rusku už v roce 1904 a nejvíce se rozšířily v dobách komunistického Sovětského svazu. Jenže před pěti lety byly všechny uzavřeny. Úředník ministerstva zdravotnictví Jevgenij Brjun ale stanici Russia Today oznámil, že v 11 hostitelských městech, kde se bude pořádat fotbalový světový šampionát, budou speciálně v době turnaje opět otevřeny.

Policie tak podle pořadatelů bude moci lépe zvládat situaci. Průzkum veřejného mínění navíc loni ukázal, že 80 procent Rusů návrat záchytek podporuje, protože s opilci je v zemi tradiční problém.

Fotbaloví fanoušci se ale dívají na tento záměr kriticky. Mají obavy, že institut záchytky bude zneužíván, aby se pořadatelé vyhnuli problémům. A že bude zneužíván zejména proti cizincům, což vylepšení už tak špatné pověsti Ruska nepomůže.

V živé paměti jsou ještě krvavé bitky zejména mezi opilými ruskými a anglickými fanoušky na letošním mistrovství Evropy ve Francii.

Českých fanoušků se ale s největší pravděpodobností otázka znovu otevřených záchytek v Rusku týkat nebude, protože fotbalová reprezentace začala svoji kvalifikaci tak mizerně, že postup na šampionát by byl zázrakem.