Irácké jednotky společně s kurdskými pešmergy zahájily ofenzivu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul.

Irácké jednotky společně s kurdskými pešmergy zahájily ofenzivu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul. Zdroj: ČTK

V Iráku začal mohutný útok na znovudobytí Mosulu z rukou Islámského státu

Irácké jednotky zahájily ofenzivu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul z rukou Islámského státu (IS). Oznámil to dnes časně ráno irácký premiér Hajdar Abádí v irácké státní televizi. Mosul je nejvýznamnějším městem, které IS ještě na severu Iráku kontroluje. Přípravy na boj o ně trvaly několik měsíců.

Osvobozovací operace v Mosulu má být podle agentur nejvýznamnější bitvou v Iráku od roku 2003, kdy byla zahájena invaze, jež svrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Americký ministr obrany Ash Carter dnes nazval zahájení operace za osvobození Mosulu "rozhodujícím momentem kampaně", která zasadí poslední úder v porážce organizace Islámský stát. Carter také řekl, že věří, že Iráčané extremisty porazí a osvobodí Mosul a zbytek Iráku od radikálních ozbrojenců. Mezinárodní koalice vedená USA je podle něj připravena Iráčanům v boji pomoci.

"Hodně štěstí hrdinným iráckým jednotkám, kurdským pešmergům a ninivským dobrovolníkům. Jsme pyšní, že můžeme stát po vašem boku v této historické operaci," komentoval zahájení ofenzivy zástupce USA v koalici proti IS Brett McGurk na twitterovém účtu.

"Dnes jsem vyhlásil začátek heroické osvobozovací operace," oznámil irácký premiér v televizi obklopen vysokými iráckými důstojníky. Podle BBC uvedl, že do města vstoupí jen vládní jednotky. Brigádní generál Hajdar Fadl agentuře AP řekl, že ofenzivy se zúčastní přes 25.000 vojáků.

V rámci přípravy na ofenzivu dorazilo již v pátek na frontovou linii poblíž Mosulu několik stovek příslušníků iráckých speciálních jednotek. Dnes ráno po oznámení iráckého premiéra byla podle agentury AP už v okolí města slyšet sporadická střelba.

Dvoumilionové město Mosul, kde žijí převážně sunnité, obsadili radikálové z IS bez boje v roce 2014. Není jasné, kolik obyvatel žije ve městě nyní. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien ale dnes oznámil, že v souvislosti s ofenzivou v Mosulu je ohrožen 1,5 milionu lidí.

Humanitární organizace upozorňují, že boj o Mosul vyvolá zřejmě novou uprchlickou vlnu a že o útěk se pokusí až 700.000 lidí. Jen v prvních dvou týdnech po zahájení bojů očekávají humanitární organizace, že z města uprchne asi 200.000 lidí.