Džábir Bakr

Džábir Bakr Zdroj: Saská policie

Syřan podezřelý z terorismu se oběsil v německé cele

Německá média dnes oznámila, že Syřan podezřelý z přípravy teroristického útoku na území Spolkové republiky se oběsil ve své cele. A to přesto, že měl být nepřetržitě hlídán, protože jeho případná výpověď mohla být cenná.

Smrt Džábira Bakra němečtí političtí představitelé svorně označují za debakl. Muži se povedlo oběsit se na své vlastní košili, a to ve středu večer ve své cele v Lipsku. Začínají se již také vést spekulace ohledně nebezpečí sebevraždy u Syřana: jeho obhájce totiž tvrdil, že toto riziko existuje, nicméně soudní psycholožka, která měla možnost s Džábirem Bakrem hovořit po jeho přijetí do cely, žádné bezprostřední riziko možné sebevraždy údajně nezjistila. Kde přesně pochybení nastalo zjistí až následné vyšetřování.

Syřan byl s vysokou pravděpodobností napojen na takzvaný Islámský stát. V Německu plánoval teroristický útok, nejspíše na jednom z tamních letišť. Policie již objevila výbušniny, které k tomu měly být využity.

Případ 22letého muže provázely od počátku kuriozity: kdyby totiž jeho dopadení záviselo jen na saské policii, nemuselo se to vůbec podařit. Policistům totiž Bakr unikl, a až díky třem dalším Syřanům, kteří muže chytili a svázali, se jej podařilo předat příslušným orgánům. Ti se nechali slyšet, že nesmí dopustit, aby někdo z jejich krajanů ublížil pohostinnému Německu. Bakr sice označil tři Syřany, kteří jej předali spravedlnosti, za spolupachatele, žádná souvislost mezi nimi se však neprokázala. Policie naopak následně zadržela jiného Bakrova společníka, který v bytě v Saské Kamenici ukrýval výbušniny, jež měly být také použity k teroristickému útoku.