George Clooney se svou manželkou Amal.

George Clooney se svou manželkou Amal. Zdroj: Profimedia.cz

Jedna z nejznámějších advokátek v oblasti lidských práv, Amal Clooneyová s manželem.
Pás uspořádal loni velkou svatbu v Benátkách.
3
Fotogalerie

Manželka George Clooneyho chce dostat před soud členy IS. Obhajuje jejich bývalou sexuální otrokyni

Právnička, lidskoprávní aktivistka a manželka slavného herce George Clooneyho Amal Clooneyová se rozhodla domoci spravedlnosti pro ženu, která byla v devatenácti letech zajata bojovníky teroristické skupiny IS (Islámský stát), aby jí sloužila jako sexuální otrokyně. Slavná právnička si uvědomuje všechna bezpečnostní rizika a má plnou podporu svého manžela, který se stejně jako jeho žena do problematiky imigrace aktivně zapojuje. 

Už v únoru na premiéře filmu Ave, Caesar!, jež se konala na festivalu Berlinale, George Clooney prohlásil, že věří, že Američané „udělají tu správnou věc“ a v prezidentských volbách odmítnou kandidujícího Donalda Trumpa, a tím také Trumpův požadavek, aby byl muslimům zakázán vstup do Spojených států.

V Německu se Clooneyovi také setkali s Angelou Merkelovou. Jednání proběhlo přímo v kancléřství a týkalo se uprchlické krize.

Není proto tak velkým překvapením, že se Amal Clooneyová rozhodla o několik měsíců později právě pro případ Nadie Muradové.

Nadiu a její dvě sestry společně s dalšími 150 ženami teroristé odvlekli v roce 2014 pryč z jejich vesnic a dlouhé měsíce je využívali jako sexuální otrokyně. Podařilo se jí uprchnout do Německa, kde se rozhodla svůj případ zmedializovat.

„Přála bych si, abych mohla říct, jak jsem pyšná na to, že stojím před soudem právě s tímto případem. Ale já nejsem. Stydím se jako lidská bytost, že jsme schopni klidně ignorovat všechny ty žádosti o pomoc,“ prohlásila jedna z nejznámějších advokátek v oblasti lidských práv, Amal Clooneyová, v pořadu Today Morning