Policisté na místě útoku v německém Ansbachu

Policisté na místě útoku v německém Ansbachu Zdroj: ČTK

Policisté na místě útoku v německém Ansbachu
Policisté na místě útoku v německém Ansbachu
Policisté na místě útoku v německém Ansbachu
Policisté na místě útoku v německém Ansbachu
Policisté na místě útoku v německém Ansbachu
6
Fotogalerie

Další útok v Německu: Syrský atentátník se odpálil v bavorském Ansbachu, zranil 12 lidí

V neděli pozdě večer se v bavorském Ansbachu odpálil sedmadvacetiletý Syřan - odmítnutý žadatel o azyl. Při útoku bylo zraněno 12 lidí, jeho strůjce zemřel. Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann dnes uvedl, že zatím nejsou důkazy pro útočníkovo spojení s teroristickým hnutím Islámský stát. Šlo o čtvrtý útok v Německu za poslední týden, i když každý má odlišné pozadí.

Muž se odpálil v neděli kolem 22:00 SELČ v historickém centru čtyřicetitisícového města, které leží západně od Norimberka. Krátce předtím se podle svědků neúspěšně zkoušel dostat na hudební festival Ansbach Open. Když se mu to nepovedlo, vyvolal explozi nedaleko vstupu na festival. Výbušninu měl v batohu a podle ministra se snažil napáchat co největší škody, neboť k ní přidal mnoho ostrých částí kovu.

"Musíme vycházet z toho, že toto nebyla jen obyčejná sebevražda, neboť chtěl zřejmě zabít co nejvíce lidí," vysvětlil Herrmann. "Můj osobní odhad, který bohužel považuji za velmi pravděpodobný, je, že toto byl skutečný islamistický sebevražedný útok," řekl agentuře DPA.

Muž přišel do Německa před dvěma lety a policie jej znala kvůli dřívějším přečinům, mimo jiné drogovým deliktům. Dvakrát se také pokusil o sebevraždu, což mu vyneslo léčbu na psychiatrické klinice.

Žádost o azyl mu úřady před rokem zamítly. Lze očekávat, že důvod zamítnutí sdělí v příštích dnech úřad pro migraci. Vyšetřovatelé teď budou zjišťovat, s kým útočník udržoval kontakty a co dělal ve své vlasti, než odešel do Německa.

Bavorský ministr vnitra vyzval spolkovou vládu, aby umožnila nasazení armády při atentátech. Poválečná ústava to neumožňuje, vojsko lze povolat pouze při ohrožení země. Herrmann žádá i úpravy dalších spolkových zákonů, které řeší trestněprávní či přistěhovalecké otázky.

"Musíme ostatním vyjasnit, že zákony této země se musí respektovat," řekl. Kdo tak neučiní, bude podle něj muset Německo opět opustit.

Nedělní útok je v posledních dnech čtvrtou tragédií na území Německa. Při nejvážnějším incidentu v pátek zaútočil osmnáctiletý Němec s íránskými kořeny u mnichovského nákupního centra Olympia, kde zastřelil devět lidí a sebe, dalších pětatřicet zranil

Minulé pondělí zase sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu zranil ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekerou a nožem čtyři cestující. V neděli se kromě útoku v Ansbachu odehrála další tragédie v sousedním Bádensku-Württembersku. Jednadvacetiletý syrský žadatel o azyl zabil na autobusovém nádraží v Reutlingenu mačetou ženu a další lidi zranil.

Do Ansbachu měl tento týden odcestovat hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) s delegací a jednat o dohodě o spolupráci s regionem Střední Franky. Nyní možná cestu odloží. "Zjišťujeme aktuální bezpečnostní situaci," uvedl Hašek.

V Ansbachu shodou okolností v lednu Bavorsko zahájilo svůj zemský integrační program informující žadatele o azyl o právním systému země, rovnosti mezi muži a ženami nebo sekulární povaze Západu.

 

VŠE O ÚTOCÍCH V NĚMECKU NAJDETE ZDE >>>