Alan Henning, který byl ISIS popraven. Totéž mohlo potkat v centru Londýna i Toma Marcuse.

Alan Henning, který byl ISIS popraven. Totéž mohlo potkat v centru Londýna i Toma Marcuse. Zdroj: YouTube.com

Islámský terorista se pokusil zabít agenta MI5, který událost popsal ve své knize

Nyní již bývalý agent britské tajné služby známé pod zkratkou MI5 se ve své knize Soldier Spy přiznal, že se málem stal jednou z prvních obětí takzvaného Islámského státu. Když totiž dva podezřelé islamisty pronásledoval, stal se sám terčem jejich zájmu.

Muži, který ve své knize vystupuje pod falešným jménem Tom Marcus, popsal mimo jiné scénu, jíž si okamžitě povšimla i britská média. Deník Daily Telegraph totiž dnes upozornil na to, že v Marcusově knize se odehrává příběh, který mohl také skončit tragicky a fatálněji pro britskou monarchii. Publikace Toma Marcuse byla překontrolována a upravena bezpečnostními britskými složkami, aby nedošlo k vyzrazení citlivých informací.

Marcus popisuje pronásledování dvou islamistů, které se však záhy zvrtlo v hon na jeho samotného. Islamisté jej měli za úkol zajmout a držet v bytě, v němž měla proběhnout poprava. Taková, jakou již známe z videí Islámského státu - natočená na videokameru a uveřejněná na internetu. Jediným rozdílem mělo být prostředí - podle informací Daily Telegraphu byl totiž byt, v němž poprava měla proběhnout, ukrytý v jednom z domů v jižní části Londýna. V něm byla již připravená videotechnika, zbraně a nože. Obydlí určené k natáčení popravy britského špiona bylo nalezeno a zlikvidováno během roku 2013. Útoku na britského agenta se však podařilo předejít, když sám zjistil, že je sledován.

 

Marcus pracoval pro britské tajné služby od roku 2005 právě do osudného roku 2013, kdy došlo k popsané události. Své práce však zanechal především kvůli posttraumatickému syndromu, který se u něj projevil. I přesto, že by mnohé v knize mohlo znít spíše jako popis hrozby, již pro nás představuje Islámský stát, Marcus uvádí přesný opak: upozorňuje, že ochrana proti islamistům je i přes časté opakování přesně obráceného tvrzení na velmi vysoké úrovni.