Islámský stát - ilustrační foto

Islámský stát - ilustrační foto Zdroj: ČTK

V Düsseldorfu zadrželi muže podezřelého z členství v IS

Policie na letišti v Düsseldorfu na západě Německa zadržela dvaadvacetiletého muže, který se vracel do země a je podezřelý z členství v takzvaném Islámském státě (IS), jehož radikální ozbrojenci ovládají rozsáhlé oblasti v Sýrii a v Iráku. Zatčen byl na příkaz Spolkového státního zastupitelství, informovala dnes agentura DPA.

"Příslušníci zemské policie zatkli dvaadvacetiletého německého Turka hned po jeho návratu," citovala agentura sdělení ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera. "Toto zatčení a vyšetřování v důležitém případu znovu ukazuje, že naše bezpečnostní orgány v boji proti islámskému terorismu profesionálně a bezproblémově spolupracují," dodal.

Zadržený mladík podle informací Spolkového státního zastupitelství v srpnu loňského roku odcestoval z Německa přes Turecko do Sýrie, kde se připojil k bojovníkům Islámského státu. V jednom výcvikovém středisku IS se pak naučil zacházet se zbraněmi. Při přípravě k ozbrojenému boji tam dostal i samopal a několik granátů.

Kromě toho státní zastupitelství muže viní, že vyzýval jiné osoby v Německu, aby přijely do oblastí, které má pod kontrolou IS, a žily tam.