Ava, žena z doby bronzové.

Ava, žena z doby bronzové. Zdroj: Hew Morrison

Ava patřila ke Kultuře se zvoncovitými poháry, která se rozšířila i na území dnešní České republiky.
Ava zemřela před 3700 lety zhruba mezi 18. a 22. rokem života.
Ava v péči Hewa Morrisona.
Achavanich je neobvyklá megalitická stavba ve tvaru podkovy.
Takhle vypadaly ženy před 3700 lety.
5
Fotogalerie

Unikátní vědecký výzkum: Archeoložka pro Reflex popisuje, jak vypadaly ženy v době bronzové

Jmenuje se Ava, podle mystického místa Achavanich ve Skotsku, kde byl před 29 lety odhalen její hrob, a je dlouholetým předmětem studia tamních archeologů. Zachovalost její kostry, předměty, jež u ní byly nalezeny, i samotný způsob pohřbení, to vše z ní činí mimořádně zajímavý objekt zkoumání.

„Už jen ten hrob, který byl záměrně vyhlouben do velkého, tvrdého kamene, ukazuje, jak moc byla ve své komunitě vážená,“ uvádí vedoucí výzkumu Maya Hoole pro reflex.cz. „Muselo jim to zabrat obrovské množství času,“ dodává archeoložka s tím, že lidé se na Avinu smrt pravděpodobně připravovali dlouho dopředu. 

Čím si tedy mladá žena, jež zemřela před 3700 lety zhruba mezi 18. a 22. rokem života, zasloužila tento unikátní způsob pohřbu? „To se možná nikdy nedozvíme. Z jejích ostatků se nedá ani vyčíst důvod její smrti,“ přiznává skotská archeoložka.

Maya Hoole strávila studiem tajemných ostatků celé roky, a tak není divu, že se chtěla dozvědět, jak Ava vlastně vypadala. Z toho důvodu kontaktovala forenzního specialistu Hewa Morrisona, který se zaměřuje právě na rekonstrukce obličeje. Ten se i přes očividné množství překážek pustil do práce.

„Velikost rtů se dá určit podle zubní skloviny a velikost úst podle pozice zubů,“ vysvětlil pro BBC rutinní začátek práce. Pak ale přikročil k samotné rekonstrukci, kdy na lebku musel v počítači pečlivě nanášet jednu vrstvu svalů za druhou. Dlouhé hodiny práce nakonec přinesly ovoce. Hew porovnal výsledek se svou databází detailních fotografií obličejů a ty, jež vyhovovaly nejvíce, následně pomocí speciálního softwaru přeměnil ve finální rekonstrukci.

„Většinou, když pracuji na případu živého, neidentifikovaného člověka, nejde moc o barvu kůže, očí, vlasů. Ani o účes tak jako tady. Takže tohle bylo hodně jiné,“ přiznává Hew. Výsledná fotografie ale zaujala média po celém světě. „Ta možnost podívat se na obličeje lidí z minulosti nám dává skvělou příležitost, jak se ztotožnit s našimi předky,“ věří forenzní specialista Morrison. Výzkum Aviných ostatků ale ještě rozhodně není u konce.

„V současnosti pracujeme na výzkumu, který by nám měl povědět více o tom, kde Ava vyrostla, co vlastně jedla a jak dlouho po smrti byla pohřbena. Rovněž doufáme, že potvrdíme barvu jejích očí a vlasů. To ale záleží na tom, jaká část její DNA přežila až do dneška,“ uzavřela pro reflex.cz Maya Hoole.

Další průběh výzkumu můžete sledovat na této facebookové stránce