Seminář Václava Klause, který byl věnován 25 letům od spuštění kupónové privatizace

Seminář Václava Klause, který byl věnován 25 letům od spuštění kupónové privatizace Zdroj: Jiří Štefek

Václav Klaus: Západní ekonomové by u mne neudělali zápočet

Zaujatost, umanutost, zaťatost či povýšenost. Těmito slovy zpražil bývalý prezident Václav Klaus přístup západních intelektuálů a ekonomů k české kupónové privatizaci jakožto klíčové součásti transformace tuzemské ekonomiky. Stalo se tak při úterním semináři Institutu Václava Klause, který byl věnován 25. výročí spuštění kupónové privatizace. Podle jejího spoluautora Dušana Třísky dopadla privatizace v České republice úžasně a „neschopný nadutý Západ nemůže spolknout náš úspěch“.

Dušan Tříska označil prostředí, v němž byla kupónová privatizace spuštěna, za „absolutní intelektuální tmu“. „Nikdo ve světě o této formě převodu majetku nemluvil, nepsal a ani neslyšel. Nikdo ji před námi neozkoušel. Ale všichni nám dávali četné rady, abychom provedli transformaci razantně, ale opatrně,“ prohlásil Tříska, podle něhož byla privatizace ústřední systémovou změnou transformačního procesu.

„Lidé jako Henry Kissinger nám prorokovali hrůzné scénáře, že se tady postřílíme a podobně, a přitom vše dopadlo úžasně. Naši transformační školu jsme de facto vnutili celé střední a východní Evropě a z jejího úspěchu teď pramení sebejistota celého regionu v kontrastu s totální neschopností Západu řešit problémy, jako je předlužené Řecko,“ dodal Tříska. Podle něj mohou tvůrci privatizaci slavit při jakémkoliv jejím výročí. „Není se totiž za co stydět,“ prohlásil Tříska.

Další řečník, Karel Zeman, docent národohospodářské fakulty VŠE a autor knihy Analýza privatizačního procesu v ČR, prezentoval statistiky, podle nichž byly prostřednictvím kupónových knížek zprivatizovány 1804 společnosti v nominální hodnotě 361 miliardy korun. Obou vln kupónové privatizace se podle něj zúčastnilo dohromady 12 miliónů lidí a příjem státu z prodaných kupónových knížek činil 8,6 miliardy korun.

Banky měly jít do kupónové privatizace

Zeman zdůraznil, že na začátku procesu privatizace většina českých domácností neměla dostatek prostředků: zhruba 60 procent z nich mělo úspory nižší než 20 tisíc korun. A právě zvolená metoda kupónové privatizace upřednostnila obyčejné Čechy před zahraničním kapitálem. Zároveň však kritizoval, že do kupónové privatizace nebyly zařazeny banky či společnosti v telekomunikacích či energetice.

Semináře se vedle hlavních řečníků zúčastnila celá řada tehdy činných osobností, jako například Karel Dyba, Ivan Kočárník, Jiří Weigl a další. Stranou nezůstal ani Václav Klaus, jenž prohlásil, že slovutní západní ekonomové, kteří „nám tehdy dávali rady, by u mne nedostali ani zápočet“. Na dotaz z publika, zda sledoval díl v seriálu České století pojednávající o privatizaci, odvětil, že „nikdo nemůže očekávat, že na něco takového bude koukat“.