Václav Klaus se starostou Chrastavy Michaelem Canovem při otevření nového mostu. Za pár chvil bude čelit hlava státu čelit útoku airsoftovou pistolí.

Václav Klaus se starostou Chrastavy Michaelem Canovem při otevření nového mostu. Za pár chvil bude čelit hlava státu čelit útoku airsoftovou pistolí. Zdroj: ČTK

Václav Klaus v hlavní roli: Chilské pero, levicová „džíska“ a děsivě špatný Mareček

Okolo Václava Klause, který dnes slaví 75. narozeniny, bylo vždy rušno. Pokud se o to nepřičinil svými politickými prohlášeními či rozhodnutími, podařilo se mu upoutat pozornost i jinak… A na jaké takové události nelze jen tak zapomenout?

Chilské pero
Tímto svým kouskem upoutal Václav Klaus pozornost doslova celého světa. Během státní návštěvy Chile v dubnu 2011 se mu zalíbilo protokolární pero, které leželo před ním na stole během společenské tiskové konference s chilským prezidentem. Václav Klaus si jej nejprve zálibně prohlížel, pak si jej pod stolem předal z pravé ruky do levé, aby jej následně strčil do kapsy. Za rozšířením této pitoreskní situace stojí pořad 168 hodin České televize, který ji zveřejnil jako první. Krátce nato se příběh stal hitem na YouTube a shlédly jej miliony diváků, o události referovala média po celém světě.

Slabost pro letušky
Jakožto premiér, šéf sněmovny či prezident byl Václav Klaus často na dalekých cestách. A to jak s politickým programem, tak i jako profesor přednášející na mnoha univerzitách. Během dlouhých hodin v letadle jeho zrak nejednou spočinul na mladých usměvavých letuškách, z nichž nejedna pak ostříleného konzervativního politika uhranula, a z těchto setkání se pak vyvinulo něco víc. Bulvární média zaznamenala i jejich jména či fotky, dnes si je vybaví už opravdu jen zasvěcení. Petra Bednářová, Eva Svobodová, Klára Lohniská… Pravdou je, že v očích vesměs tolerantní české veřejnosti Klaus svými milostnými eskapádami sbíral spíš plusové body, které mu v období opoziční smlouvy a před zvolením prezidentem scházely. V médiích své zálety vysvětloval například takto: „Člověk přebíhá ulici na červenou a samozřejmě musí počítat s tím, že sklouzne a přejede ho auto.“

Chrastavský „atentát“
Událost, která byla hlavně debaklem pro hradní ochranku, protože tohle by se na západ od českých hranic ani nikdy nestalo. V září 2012 navštívil Václav Klaus severočeskou Chrastavu a zúčastnil se slavnostního otevření nového mostu. Když pak procházel davem přihlížejících, přiblížil se k němu 26letý Pavel Vondrouš a opakovaně na něj vystřelil z airsoftové pistole. Televizní záběry ukazují prezidentskou ochranku zcela nepřipravenou a zaskočenou, z tváří potentátů jdoucích kolem prezidenta je patrné, že vůbec netuší, co se stalo a někteří se ještě usmívají.

Falešná džínová bunda
Václav Klaus proslul i svým hodnocením oblékaní nebo jídla. Zatímco k vlastnictví a nošení riflí se přiznal, nošení džínové bundy označil za falešné. Rozdílně dopadlo i hodnocení řízků. Zatímco vepřový řízek je v pořádku, kuřecí řízek je levicový výstřelek stejně jako voda v PET láhvi či zelný salát. Pravicové jsou pouze lyže, na snowboardu jezdí jen levičáci.

Děsivě, děsivě špatný film
Stejně rázně se Václav Klaus vypořádal i s komedií Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka „Marečku, podejte mi pero“, která patří již několik desítek let mezi tuzemskou filmovou klasiku. Klaus tento snímek označil za „děsivě, děsivě špatný film“. Svoji preferenci veřejně prezentoval i v oblasti lidového folkloru. „Raději vyslechnu v rádiu Jarmilu Šulákovou než ničitele lidové hudby Pavlicu,“ prohlásil tehdy.