Politici v Riu: Čínská vicepremiérka Liu Yandong s čínskými sportovními střelkyněmi

Politici v Riu: Čínská vicepremiérka Liu Yandong s čínskými sportovními střelkyněmi Zdroj: Profimedia.cz

Čínská národní vlajka, kde jsou hvězdičky natočeny správně.
Čínské vlajky na olympiádě v Riu, kde jsou malé hvězdy ve špatném úhlu k velké hvězdě.
2
Fotogalerie

Je to spiknutí! Křičí Číňané, kterým někdo v Riu „pohnul“ hvězdičkami na jejich vlajce

Celý uplynulý víkend řešili Číňané zásadní problém – brazilští pořadatelé na olympiádě v Riu de Janeiru používali dva dny špatnou čínskou národní vlajku. Státní televize v Pekingu to dokonce označila za „spiknutí“ a „monstrózní chybu“. Přitom ani mnoho Číňanů si vůbec ničeho nevšimlo. Co se tedy stalo?


Na červené čínské národní vlajce, která se kdysi inspirovala vlajkou komunistického Sovětského svazu, je pět zlatých hvězd. Ty jsou umístěny v horním rohu praporu. Velkou pěticípou hvězdu obklopují čtyři menší hvězdy, pootočené vždy tak, aby jeden jejich cíp směřoval do středu té velké. Podle oficiální interpretace představuje velká hvězda společný program a jednotu lidu vedeného komunistickou stranou a malé hvězdičky reprezentují čtyři sociální skupiny. Kromě jiného dělníky, rolníky i malou buržoazii. Tyto skupiny se prý účastní společného programu socialistické výstavby.

Brazilští pořadatelé ale dva dny používali čínskou vlajku, na které byly čtyři menší hvězdy ve špatném úhlu. Byly paralelně, nikoli šikmo směrem k větší hvězdě. A to je prý nebývalý skandál.

VÍCE O OLYMPIÁDĚ NA REFLEX.CZ >>>

Jenže ani čínští sportovci, turisté či televizní diváci si toho skoro dva dny vůbec nevšimli.

Problém „odhalil“ známý moderátor čínské státní televize CCTV Cchuej Jung-jen a ten odstartoval aféru. Informoval o tom a řekl, že „nelze akceptovat takovou hroznou chybu“ a že je to „spiknutí“ proti jeho zemi. Miliony Číňanů na to pak na webech okamžitě reagovalo a volalo po nápravě.

Organizátoři nakonec nakoupili jiné čínské vlajky, ty správné, na kterých jsou už symboly dělníků a rolníků ve „správném úhlu“. 

Mezitím čínský generální konzulát v Rio de Janeiru podal oficiální stížnost organizačnímu výboru olympiády, protože se prý jednalo o „vážný politický problém“.

Jak se ale ukázalo, o čemž informovala zpráva hongkongského listu South China Morning Post, všechny státní vlajky před zahájením her schválily brazilským organizátorům jednotlivé národní olympijské výbory. I ten čínský. Že by spiknutí vypuklo přímo v Pekingu?

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE >>>