O křeslo v Senátu se letos na podzim utká i legendární žokej a mnohonásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa.

O křeslo v Senátu se letos na podzim utká i legendární žokej a mnohonásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Zdroj: ČTK

Baletní mistr a herec Vlastimil Harapes.
Muzikant Felix Slováček.
Bývalý generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený.
Někdejší disident František "Čuňas" Stárek.
Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.
7
Fotogalerie

Váňa, Slováček, Škromach, Dryml, Vitásková a další. O křesla v Senátu se uchází 233 kandidátů

Do letošních senátních voleb by mělo být přihlášeno 233 kandidátů, tedy o šest více, než kolik jich kandidovalo v předchozích volbách před šesti lety. Vyplývá to z informací od registračních úřadů - radnic v sídlech volebních obvodů. Největší výběr by mohli mít voliči v Praze 11, kde bylo nominováno 13 osobností. Lhůta pro nominace skončila v úterý v 16 hodin.

V roce 2010 o místa v Senátu ve 27 obvodech, kde se bude volit i letos, bojovalo 227 kandidátů. O dva roky později to bylo stejně jako letos 233 adeptů a předloni 244 uchazečů o senátorské křeslo.

Nejmenší nabídku by měli mít letos voliči na Kutnohorsku a Novojičínsku, kde se do voleb přihlásilo jen po šesti kandidátech. Naopak na Bruntálsku jich bylo 11 a na Mělnicku, Pardubicku, Ústecku, v Ostravě a v Praze 6 deset stejně jako v Praze 10.

O znovuzvolení se letos uchází 19 z 27 senátorů. Patří mezi ně místopředsedové horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých nebo místopředseda ODS Miloš Vystrčil. O mandát naopak nebude usilovat jeden z nejdéle sloužících senátorů Přemysl Sobotka (ODS).

Mezi senátory by mohli patřit nynější poslanci, například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nebo bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Ke kandidátům tohoto vládního hnutí budou patřit rovněž tanečník Vlastimil Harapes nebo žokej Josef Váňa.

Kandidují také filozof Václav Bělohradský (za ČSSD a Stranu zelených), bývalý generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený (za ČSSD), předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková (za Úsvit), bývalý disident František "Čuňas" Stárek (za ODS), hudebník Felix Slováček (za Stranu soukromníků), protiislámský aktivista Martin Konvička (za Alternativu pro Českou republiku 2017) nebo filmař Václav Chaloupek (za Občany patrioty).

Většinu kandidátů budou tvořit tradičně regionální politici včetně některých starostů, primátorů nebo jejich náměstků a další místní osobnosti. O návrat do horní komory se pokoušejí i někteří bývalí senátoři, například Vladimír Dryml (dříve ČSSD) kandiduje za Úsvit.

Počet kandidujících se může ještě změnit podle toho, zda všichni nominovaní dostojí zákonným požadavkům a projdou registračním sítem. To bude trvat do 19. srpna. Adeptem na vyloučení je třeba jednatřicetiletý Lukáš Černohorský z České pirátské strany, protože nesplňuje věkový limit 40 let a chce se domáhat jeho zrušení u Ústavního soudu. První kolo senátních voleb se uskuteční souběžně s krajskými volbami 7. a 8. října.