František Savov

František Savov Zdroj: ČTK

Británie zřejmě vydá do Česka stíhaného podnikatele Savova

Británie zřejmě vydá do Česka podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosů z trestné činnosti. Tamní soud totiž zamítl mužovo odvolání proti vydání. Informaci ČTK dnes potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Ohledně dalšího postupu vydávacího státu odkázala na britskou stranu. Savov vzkázal přes svého mediálního zástupce Jana Hrubeše, že odvolací soud nezohlednil věcnou podstatu případu. Podnikatel se chce nadále bránit právní cestou.

"Britské úřady rozhodovaly o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo potvrzeno," řekla Zenklová. Dodala, že otázku právní moci rozhodnutí musí zodpovědět Británie.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v londýnském Westminsteru. Podnikatel, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance, konkrétně High Court of Justice, který rovněž sídlí v Londýně.

"Britský soud v odvolacím řízení zohledňoval pouze samotný proces vydání podnikatele Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekávali jiný verdikt, než jaký soudce vynesl. Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnějších řízení před britskými a evropskými soudy, které se teprve rozbíhají. Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v ČR," sdělil ČTK Hrubeš.

O plánovaných právních krocích konkrétněji hovořit nechtěl. Vyjádřit se odmítl i k tomu, zda rozhodnutí o vydání nabylo právní moci. Podle něj je absurdní, že by tuto otázku měl komentovat jeho klient namísto příslušných českých úřadů.

České ministerstvo spravedlnosti nemá o britském rozhodnutí bližší informace. "V daném případě neprobíhá extradiční řízení, ale takzvané předání na základě evropského zatýkacího rozkazu. Jedná se o proceduru, která je plně v kompetenci příslušných justičních orgánů členských států, ministerstvo spravedlnosti do těchto řízení nevstupuje," uvedla mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

V případu Octavian je obviněno 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

Do portfolia Savovovy Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.