František Savov

František Savov Zdroj: ČTK

Podnikatel Savov má být vydán do Česka, rozhodl soud v Londýně

Stíhaný podnikatel František Savov má být vydán do České republiky. Rozhodl o tom dnes soud v Londýně. O vydání žádají české úřady kvůli tomu, že je podnikatel stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity.

Obhajoba dala již předem najevo, že se proti verdiktu odvolá. Případ tak bude řešit vyšší instance. Savov má nyní na odvolání sedm dní, má zaplatit soudní výlohy 1200 liber (asi 46.000 Kč).

Savov již v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. Česká strana na podnikatele vydala evropský zatýkací rozkaz, podle obhajoby ale bezdůvodně a účelově. Podnikatel tvrdí, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro jeho vydání. Uvedl také, že proti němu vedou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Podle českých vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Proti zahájení stíhání podal podnikatel ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil.

Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.