Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči.

Turecko čelí podle premiéra Binaliho Yildirima vojenskému puči. Zdroj: ČTK

Vojenský převrat v Turecku. Pučisté vyhlásili výjimečný stav. Erdogan vyzval lid, aby vyšel do ulic

Skupina uvnitř turecké armády se pokusila o převrat, řekl v pátek večer v televizní stanici NTV turecký premiér Binali Yildirim. Pučisté naopak oznámili, že pro celé území Turecka vyhlašují výjimečný stav a zákaz vycházení. Podle nich armáda přebírá vedení země kvůli autokratičnosti vlády a hrozbě terorismu. Prohlašují, že v Turecku musí dál platit vláda práva, vztahy se zahraničím prý nenaruší. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval občany, aby vyšli do ulic.

"Máme tu nelegální čin ze strany skupiny uvnitř armády, která jednala bez rozkazu. Obyvatelé musí vědět, že nedovolíme žádnou činnost, která by narušila demokracii," řekl premiér Yildirim. Podle něj vláda nedovolí jakékoli narušení demokracie a bezpečnostní složky se snaží situaci řešit.

V sídle generálního štábu v Ankaře jsou rukojmí, informovala televize CNN Türk. Podle agentury AFP je mezi nimi i náčelník generálního štábu. Budovu parlamentu v Ankaře obklíčily tanky, které zahájily palbu.

Prezident Recep Tayyip Erdogan je podle CNN Türk v bezpečí a údajně se vrací zpět do Ankary. Ve svém prohlášení hlava státu vyzvala občany, aby vyšli do ulic. "Vyzývám národ, aby se shromáždil na náměstích," prohlásil prezident. Podle Erdogana pučisté neuspějí, budou poraženi a tvrdě zaplatí u soudu. Za převratem prý stojí "paralelní struktury", což je termín, jímž prezident pravidelně označuje příznivce hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA.

V ulicích metropole a Istanbulu jsou podle médií vidět těžce ozbrojení příslušníci bezpečnostních sil i obrněná vozidla. V Istanbulu vojáci uzavřeli oba hlavní mosty přes Bosporský průliv spojující evropskou a asijskou část země. Turecká agentura Dogan uvedla, že policie v Ankaře povolala do služby veškeré posily.

V zemi je zcela zablokován přístup k sociálním síťím, servery hlavních médií jsou přetížené. Podle televize TRT byl pro území celého Turecka vyhlášen zákaz vycházení. Atatürkovo letiště v Istanbulu zcela zastavilo provoz.