Emmanuel se svou ženou na svatební fotografii

Emmanuel se svou ženou na svatební fotografii Zdroj: Facebook

Tragický příběh uprchlíka: Utekl před Boko Haram, v Itálii jej ubil fotbalový chuligán

 

Manželský pár původem z Nigérie utekl ze země poté, co jejich vesnici napadla teroristická skupina Boko Haram. Z Nigérie se mladí manželé, oba katolíci, přesunuli do Libye, odkud se pak přes moře dostali do Itálie. Štěstí jim tu ale nepřálo. Oba manželé byli fyzicky napadeni, muž na následky zranění zemřel.

Smutný konec jednoho z páru, který se při útoku na svou nigerijskou vesnici ubránil jedné z nejkrutějších a nejobávanějších teroristických organizací na světě, ale nikoliv fotbalovému chuligánovi z Itálie, nyní vyšetřuje italská prokuratura. Ve vazbě již sedí nejpravděpodobnější viník, známý 38letý fanoušek, známý svou příslušností k fotbalovým “ultras”.

 Emmanuel Chidi Namdi, katolík z Nigérie, se se svou manželkou pohyboval v malém městě Fermo. Místní pro britskou BBC potvrdili, že i jeho manželka byla několikrát verbálně i fyzicky napadena místními ultras. Jejich slova potvrdila tamní policie. Manželka Emmanuela však vyvázla bez následků, na rozdíl od svého manžela. Ten na následky zranění, jež mu způsobil chuligán, zemřel.

 

Svědectví v případu podal místní farář, jehož farnost se starala o příchozí africké uprchlíky. Emmanuel byl nejprve zkopán a poté ubit, zřejmě holí nebo podobným předmětem. “Útočník ho neustále kopal a bil, i když už ležel bezvládný na zemi,” popsal BBC farář Albanesi.

 

Policie posléze potvrdila, že podezřelého již zadržela a v nejbližších hodinách proti němu vznese obvinění. “Mohu potvrdit, že se jednalo o rasově motivovanou vraždu,” řekl italským médiím policejní mluvčí. Do Ferma dorazil dnes i italský premiér Matteo Renzi. Ten útok na křesťanského uprchlíka hrubě odsoudil a uvedl, že “proti násilnostem, nenávisti a rasismu je nutné důsledně bojovat.”