Nejsmutnější medvěd Arturo zemřel 3. července

Nejsmutnější medvěd Arturo zemřel 3. července Zdroj: Bored Panda

Nejsmutnější medvěd Arturo zemřel 3. července
Nejsmutnější medvěd Arturo zemřel 3. července
Nejsmutnější medvěd Arturo zemřel 3. července
3
Fotogalerie

Zemřel nejsmutnější polární medvěd na světě, 22 let žil v tropech argentinské zoo

 

Média jej často nazývala nejsmutnějším zvířetem planety. Polární medvěd Arturo, který žil v tropických podmínkách argentinské zoologické zahrady, počátkem července zemřel. Ředitel zahrady již dříve oznámil, že zvíře vykazuje všechny znaky těžké psychické deprivace.

Odborníci často upozorňovali, že prostředí je pro medvěda polárního nevhodné. “Polární medvěd vším přizpůsoben životu ve volné přírodě, kde se pohybuje jako na velkém prostranství, v extrémně nízkých teplotách,” uvedl po smrti Artura zástupce argentinské společnosti pro ochranu zvířat s tím, že podmínky v tamní zoo pro něj byly smrtelně nebezpečné. Že se dožil 22 let, je údajně velký div.

 

Arturo byl často fotografován turisty a jeho výraz hovořil za vše. Smutné mimikry byly rozpoznatelné téměř na každé fotografii. Později bylo také vidět, že dělá stále dokola tentýž pohyb, což podle ředitele zoo byl jeden ze znaků jeho psychické nepohody, která postupně přerostla v deprivaci.

 

Případ uhynulého ledního medvěda v Argentině by podle ochránců zvířat mohl upozornit na problém, že zvířata v zoologických zahradách jsou držena v zajetí v prostředí, které je pro ně naprosto nevhodné. V důsledku toho se pak toto prostředí podepisuje na jejich psychickém zdraví, a může vést, jako v případě Artura, až k jejich smrti.