střela

střela Zdroj: profimedia.cz

KLDR zřejmě odpálila balistickou raketu z ponorky, uvedl Soul

Severní Korea dnes zřejmě odpálila balistickou raketu z ponorky. Uvedl to podle agentury Reuters společný sbor náčelníků štábů jihokorejské armády, který zkoušku považuje za neúspěšnou. Střela byla odpálena ve vodách u východního pobřeží Korejského poloostrova. Podle jihokorejské tiskové agentury explodovala po několika kilometrech ve vzduchu a nejspíš dopadla do moře.

Severokorejský raketový test zaznamenalo i americké ministerstvo obrany; také podle něj střela zřejmě skončila v moři. "Důrazně odsuzujeme tuto zkoušku i další balistické zkoušky Severní Koreje, které porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazující Pchjongjangu používání balistické technologie," uvedl mluvčí Pentagonu Gary Ross.

Vypálení severokorejské rakety ostře odsoudil i japonský premiér Šinzó Abe. Také podle něj jde o jasné zpochybnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Vypálení rakety ale národní bezpečnost Japonska vážně nezasáhlo, citovala šéfa kabinetu japonská média.

Krok totalitní Severní Koreje byl oznámen v době summitu NATO ve Varšavě a den poté, co Spojené státy a Jižní Korea slíbily, že v Jižní Koreji umístí vyspělý protiraketový systém THAAD, který by vyvažoval severokorejskou hrozbu. Čína, Rusko i Severní Korea tvrdí, že systém THAAD by americkým radarům mohl pomoci lokalizovat rakety v těchto zemích.

Spojené státy tuto středu poprvé vyhlásily individuální sankce proti severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi a dalším deseti činitelům jeho represivního režimu. Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce. KLDR označila americké sankce za "vyhlášení války".

Ponorky jsou od světových válek obávanou zbraní, protože mohou v cestě k protivníkovi překonávat obrovské podmořské vzdálenosti, aniž jsou zaznamenány. KLDR balistickou raketu z ponorky odpálila zřejmě také v letos 23. dubna. Severokorejský režim to označil za "velký úspěch" a Kim Čong-un tehdy uvedl, že země je nyní schopna zasáhnout Soul i americké území.