Je fandění džihádu osobní údaj?

Je fandění džihádu osobní údaj? Zdroj: profimedia.cz

Švédská tajná služba začala registrovat sympatizanty teroristů, vyšetřuje ji za to inspekce

Spolehlivá a účinná obrana proti teroristům a extremistům je velmi složitá, protože často útočí jako jednotlivci. Jak ale ukazuje příklad ze Švédska, někdy tomu brání i zákony. Švédská tajná služba začala nedávno (proč až teď, je záhadou) oficiálně registrovat přívržence teroristických organizací, například Islámského státu. Začala to ale v červnu prošetřovat inspekce úřadu na ochranu dat.

Protože ve Švédsku žije mnoho cizinců a některé muslimské komunity se v posledních letech radikalizují, rozhodla se Säpo (to je zkratka místní tajné služby, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti) registrovat lidi, kteří sympatizují nebo podporují nejrůznější teroristické organizace. Informovaly o tom známé švédské noviny Svenska Dagbladet.

Jak se ale ukázalo, současně s registrací se chopila vyšetřování inspekce, která zkoumá, zda je s daty podobně registrovaných lidí „zacházeno“, jak má být. Jenže to může podle bezpečnostních expertů mařit snahu po odhalení některých možných teroristů.

Inspekce zatím dospěla k poznatku, že sympatie k vražednému Islámskému státu „nemohou“ být kvalifikovány jako citlivé osobní údaje. Mnoho Švédů se ale podivuje tomu, že takovou samozřejmost vůbec někdo zkoumá. Jde přece o bezpečnost státu a všech občanů.

Podmínkou toho, aby někdo mohl být vůbec registrován v případě sympatií k teroristům, je to, aby byla nějaká organizace zařazena na seznamech EU či OSN. Pokud tam není, což je u některých teroristických skupin realita, tak můžete ve Švédsku podporovat tyto teroristy, jak chcete, nikdo si vás nemá podle zákonů všímat.

Jak přesně pak tajná služba Säpo hledá příznivce teroristů, není známo. Ve Švédsku je například zakázaná podobná registrace na základě politického či náboženského přesvědčení. Tomu se musí teroristé „všech vyznání“ skutečně jenom smát.