Když se nepovedlo první manželství, v tom druhém to bude lepší, míní každý třetí letošní ženich či nevěsta.

Když se nepovedlo první manželství, v tom druhém to bude lepší, míní každý třetí letošní ženich či nevěsta. Zdroj: Pixabay.com

Česko je zemí "zkušených" ženichů a nevěst. Více než třetina z nich nešla na radnici poprvé

Víc než třetina nevěst a ženichů, kteří letos uzavřeli sňatek, nešla na radnici poprvé. Muži se znovu žení v průměru v 50 letech, ženy se znovu vdávají průměrně ve 45,2 roku. Údaje o obyvatelích za první letošní čtvrtletí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Sňatků proti loňským prvním třem měsícům ubylo. Nejvíc se lidé berou v Praze a v Karlovarském kraji, nejméně v kraji Pardubickém a na Vysočině.

Statistici zaznamenali 3253 sňatků. Je to zhruba o 400 méně než za stejnou dobu loni. Druhá či další svatba to tentokrát byla pro 1156 ženichů, tedy 35 procent. Minimálně podruhé své "ano" říkalo 1221 žen, tedy 37 procent nevěst. Na 1677 svatbách se brali svobodní snoubenci. Poprvé se muži žení v bezmála 33 letech a ženy vdávají v 30 letech. Věk se každoročně zvyšuje. Před pěti lety muži poprvé uzavírali manželství ve 31,8 roku, ženy ve 29 letech.

V Česku na tisícovku obyvatel připadá statisticky 1,2 sňatku. Nejvíc se lidé berou v Praze a Karlovarském kraji, kde je na tisíc obyvatel 1,5 sňatku. Nejméně o svatbu stojí páry na Vysočině a v Pardubickém kraji. Na tisíc lidí je tam jeden uzavřený svazek. Zatímco na Lounsku připadají dvě svatby na tisícovku obyvatel, v Rychnově nad Kněžnou či v Benešově jen 0,7.

Průměrné manželství v Česku trvá 14,8 roku. Podle statistiků se nejvíc rozvodů odehrává mezi pátým a devátým rokem manželství. Letos v prvním čtvrtletí soudy rozvedly 6265 dvojic. V téměř dvou pětinách případů se na rozchodu dohodli oba partneři. Pro pětinu rozváděných to nebylo první rozpadlé manželství. Další pokusy o oficiální svazek nevyšly letos v prvním čtvrtletí 1221 mužům a 1226 ženám. Poprvé se rozvádělo 5044 manželů a 5039 manželek.

Podle rodinných poradců nyní mnozí lidé přistupují k soužití stejně jako k rozbitým věcem. Když se vztah porouchá, nesnaží se ho opravit, ale vymění ho za nový. Šéf Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy pražského centra sociálních služeb Petr Šmolka už dřív řekl, že se od malička lidé také učí víc vidět spíš chyby, neumějí moc chválit a ocenit.