V době střelby se v klubu nacházelo 320 lidí.

V době střelby se v klubu nacházelo 320 lidí. Zdroj: profimedia.cz

Střelec byl identifikován jako devětadvacetiletý Omar Mateen.
První výstřely se ozvaly okolo druhé hodiny ranní. Zemřelo 50 lidí, 53 bylo zraněno.
Policie útočníka zneškodňovala tři hodiny.
V gay klubu Pulse se zabarikádoval a držel rukojmí. Po přestřelce ho ale policie zneškodnila.
4
Fotogalerie

Přeživší masakru v Orlandu: „Všude byla krev, lidé po sobě šlapali…“

Jak jsme už informovali, došlo v neděli 12. 6. v brzkých ranních hodinách ke střelbě. Cílem byl noční klub Pulse, jehož návštěvníci byli především lidé z LGBT komunity. V americkém Orlandu, ležícím na Floridě, zemřelo 50 lidí a 53 bylo zraněno. Někteří ze zraněných stále bojují v nemocnici o život. 

Situaci na místě se v době útoku podařilo zachytit jednomu ze svědků stojících před klubem na video. Na záznamu jsou jasně slyšet výstřely i zoufalý křik, vycházející z útrob klubu.

Video placeholde
Devětadvacetiletého občana USA Mateena, který byl synem afghánských imigrantů, policie zneškodnila. • youtube.com

Zneškodnění útočníka trvalo policii tři hodiny

Střelec byl identifikován jako devětadvacetiletý Omar Mateen. Muž byl dlouholetým zaměstnancem největší světové firmy pro bezpečnostní služby G4S a měl od ní k dispozici služební zbraň. Prošel také u firmy dvěma bezpečnostními prověrkami. Podle agentury Reuters to sdělil mluvčí společnosti David Satterfield.

Omar Mateen byl podle dostupných informací ozbrojen puškou útočného typu a pistolí a měl u sebe nespecifikovanou výbušninu. Jak uvedl server CBS News, narodil se v New Yorku v roce 1986. Pocházel ze St. Port Lucie, 173 kilometrů jihovýchodně od Orlanda. Ač byl sám občanem Spojených států, jeho rodiče pocházeli z Afghánistánu.

Motivem měla být nenávist k homosexuálům

V době střelby se v klubu nacházelo 320 lidí. Ti, kteří přežili, jen těžko nacházejí slova, aby popsali situaci, jež v klubu při střelbě nastala. Lidé se shodují, že výstřely nejprve považovali za součást hudby. Ve chvíli, kdy si uvědomili, že někdo do davu pálí ostrými náboji, vznikla panika. Všichni se pokoušeli dostat ven z pekla. 

„Nejprve jsme si mysleli, že jsou výstřely součástí hudby, ale pak jsme si uvědomili, že jsou reálné. Začal jsem utíkat, viděl jsem někoho krvácet z ramene a říkal jsem si: Pane jo, ono se to opravdu děje, a dál utíkal,“ rozpovídal se o detailech pro místní server Orlando Sentinel Kenneth Melendez, kterému se podařilo masakr přežít. 

„Nikdy jsem neviděl tolik krve a chaosu, nikdy jsem nebyl tak vyděšený,“ napsal uživatel na Twitteru, vystupující pod jménem John.

Televizní stanice NBC News a CNN uvedly, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost Islámskému státu. 

K útoku se organizace Islámský stát (IS) posléze přihlásila, uvedla agentura Amak napojená na IS.