Několik desítek lidí bylo zabito a zraněno při útoku v Orlandu

Několik desítek lidí bylo zabito a zraněno při útoku v Orlandu Zdroj: ČTK

Masakr v gay klubu na Floridě: Útočník afghánského původu zabil 50 lidí, další desítky zranil

Střelba v nočním klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných. Novou bilanci dnes zveřejnil starosta Orlanda Buddy Dyer. Jde o střelbu s největším počtem obětí v historii Spojených států, uvedl místní policejní velitel John Mina. Podle FBI zatím není jasné, zda byla střelba zločinem z nenávisti, teroristickým útokem či násilným činem.

Útočník vtrhl podle šéfa orlandské policie Johna Miny do známého gay klubu Pulse v centru Orlanda ozbrojen puškou útočného typu a pistolí a měl u sebe nespecifikovanou výbušninu. Střelba začala okolo 2:00 místního času (8:00 SELČ) a policisté se rozhodli proti němu zakročit a osvobodit rukojmí asi po třech hodinách.

Podle svědků se v průběhu útoku schovávali zranění lidé na toaletách, zatímco útočník vypálil až stovku nábojů po těch, které měl na dohled. Kdo mohl, dostal se z klubu ven, další se zavřeli a čekali na zásah policie.

"Bylo to šokující. Prásk, prásk, prásk, pořád dokola," řekl televizi CNN návštěvník klubu Christopher Hansen, kterému se podařilo uniknout na ulici. Venku pak stejně jako další pomáhal odnášet zraněné, na jejichž převoz do nemocnic nestačily sanitky, a tak s nimi jezdily i policejní vozy. Nemocnice v nočních hodinách podle místních televizí nebyly na takový přísun zraněných připraveny a tak byla situace mnohdy chaotická.

Další svědci popisují, že palba se zprvu mísila s hlasitou taneční hudbou a lidé si nebyli jisti, zda nejde o součást show. Až když se ozvaly první výkřiky "Utíkejte!", došla děsivá skutečnost všem.

Policie uvedla, že při následném zásahu bylo osvobozeno nejméně 30 lidí. Policisté nejprve provedli u vchodu do podniku kontrolovanou explozi, aby odvedla útočníkovu pozornost, a poté pronikla dovnitř zásahová jednotka.

"Všude je krev," popsal na tiskové konferenci starosta Dyer situaci v klubu. Bezpečnostní představitelé zatím střelce neidentifikovali, podle médií jde ale o devětaadvacetiletého Omara Mateena, který se narodil na Floridě, jeho rodiče ale pocházejí z Afghánistánu.

"Máme jisté náznaky, že tento člověk mohl mít sympatie k této ideologii (radikálnímu islámu), ale dosud nemůžeme nic potvrdit," řekl novinářům zvláštní agent FBI Ron Harper.

Dnešní útok podle policie nemá zřejmou souvislost se zabitím zpěvačky Christiny Grimmieové, která byla ve stejném floridském městě zastřelena po koncertě o den dříve.