Útok na policejní autobus v Istanbulu.

Útok na policejní autobus v Istanbulu. Zdroj: ČTK/AP

Útok na policejní autobus v Istanbulu.
Útok na policejní autobus v Istanbulu.
Teroristé nastražili bombu v autě.
Útok na policejní autobus v Istanbulu.
Útok na policejní autobus v Istanbulu.
8
Fotogalerie

Teroristé zabili v centru Istanbulu 11 lidí. Útočili na policejní autobus

Při pumovém útoku v Istanbulu přišlo o život 11 lidí a 36 osob utrpělo zranění. Istanbulský guvernér Vasip Şahin řekl novinářům, že mezi mrtvými je sedm policistů a čtyři civilisté. Terčem atentátu, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, byl policejní autobus.

Guvernér přijel na místo tragédie a kromě jiného informoval, že mezi raněnými jsou tři lidé v kritickém stavu. Prezident Recep Tayyip Erdoğan podezírá separatistické Kurdy.

Silná nálož byla umístěna v zaparkovaném autě a odpálena byla na dálku ve chvíli, když kolem projížděl autobus s policisty. Místo je ve čtvrti Vezneciler na křižovatce poblíž Istanbulské univerzity, na níž dnes byly kvůli atentátu zrušeny zkoušky.

Krátce po výbuchu, který autobus převrátil a poničil blízké domy, byla z místa podle turecké tiskové agentury Anadolu slyšet střelba. Policisté začali evakuovat nejbližší budovy a pátrali po dalších náložích. Pyrotechnici na místě nechali vybuchnout podezřelé vozidlo, obchody zůstaly zavřeny.

Turecko je v poslední době cílem vlny útoků, které mají na svědomí buď separatističtí Kurdové ze Strany kurdských pracujících (PKK) či radikálové hlásící se k organizaci Islámský stát. Turecko pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana vede proti oběma skupinám od loňského léta ozbrojený boj.

Guvernér Şahin novinářům neodpověděl na dotaz, kdo by mohl za dnešním útokem být. Na policisty a vojáky nejčastěji míří PKK v odvetě za obnovené tažení armády proti Kurdům. Střety mezi armádou a Kurdy si podle odhadů armády od loňského léta vyžádaly životy 500 členů tureckých ozbrojených sil a 4900 Kurdů. Turecká vláda řadí PKK k teroristickým organizacím. Desítky let bojů Kurdů za autonomii si vyžádaly životy 40.000 lidí.