Salman Rushdie.

Salman Rushdie. Zdroj: Ed Lederman/PEN American Center (cc-by-2.0)

Dánské národní divadlo se bojí pomsty muslimů, zrušilo adaptaci Rushdieho Satanských veršů

Půl roku trvala v Dánsku diskuse, zda Královské divadlo v Kodani bude adaptovat Satanské verše, slavný román spisovatele Salmana Rushdieho (68). Odpověď zní: Nebude. Důvod: Obava z reakce muslimů. V Dánsku to vyvolalo pozdvižení a ostrou kritiku.

Rushdieho čtvrtý román Satanské verše, jenž vyšel v roce 1988, se setkal s různým přijetím a v některých muslimských státech vyvolal i násilné protesty. Tehdejší vůdce Íránu ájatolláh Chomejní vydal fatvu, v níž britského spisovatele indického původu odsoudil k smrti. Verdikt dodnes platí a letos byla v Íránu odměna za zabití Rushdieho zvýšena na čtyři milióny dolarů. Autor je skoro dvě desetiletí pod ochranou britské policie.

Dílo chtěl v Kodani představit Hassan Preisler, který ale pro deník Politiken řekl, že divadlo se „prostě bojí“ možné reakce muslimů.

Ředitel Královského divadla Morten Kirkskov tuto interpretaci odmítá. „Nebylo to ze strachu, ten v tom nehrál žádnou roli. Chtěli bychom adaptovat jiné Rushdieho dílo, které bude jednodušší pro uvedení,“ tvrdí Kirkskov.

Hra Satanské verše měla mít premiéru v roce 2018, kdy bude 30. výročí publikování románu.

Dramatik Preisler si ale stojí za svým a říká, že Satanské verše nebudou adaptovány kvůli obavám z reakcí muslimů v Dánsku i ve světě. A jeho výpověď potvrzují i další účastníci půlročních jednání v kodaňském divadle. Rozhodl strach.