Bratři Khalid (vlevo) and Ibrahim (vpravo) El Bakraoui

Bratři Khalid (vlevo) and Ibrahim (vpravo) El Bakraoui Zdroj: Profimedia

Johanka z Arku na ilustraci z rukopisu z roku 1505
Socha Sokrata
Lidé zapalují svíčky po útocích v Bruselu
3
Fotogalerie

Výstava o mučednících v Kodani má zahrnovat i atentátníky z Paříže a Bruselu

Postmoderní definice umění jakožto zcela čehokoli umožnila vzniknout nápadu, aby do výstavy o mučednících byli zahrnuti i atentátníci z teroristických útoků v Paříži a Bruselu. Výstavu bude prošetřovat policie, protože na ni bylo přijato trestní oznámení pro podporu terorismu.

Pletení pojmů a dojmů je pro současné „umělce“, jejichž jediným cílem je šokovat, poznávacím znamením. Proto může Ida Grarup Nielsenová z umělecké skupiny The Other Eye of The Tiger hájit nápad slovy, že „ve vlastním příběhu je každý tím hrdinou“. Prý je výstava „o snaze popsat termín mučedník z mnoha různých úhlů pohledu a napříč historií“.

Tak se portréty a repliky osobních předmětů sebevražedných atentátníků Ibrahima a Chalída el-Bakraouiových z bruselských útoků a Foueda Mohamed-Aggada, který se odpálil v pařížském klubu Bataclan, objeví vedle Johanky z Arku nebo Sokrata, kteří také zemřeli pro věc, která je přesahuje.

„Průvodce bude mluvit o Fouedovi Mohamed-Aggadovi a událostech na Bataclanu, během čehož bude místnost vyplněna zvukovými a světelnými efekty. Příběh bude víceméně vyprávěn z jeho úhlu pohledu,“ dodala Nielsenová.

Bratři z bruselského útoku nebudou mít efekty, ale návštěvníci uvidí napodobeniny věcí, co měli u sebe, včetně černé kožené rukavice, kterou měl údajně Ibrahim proto, aby skryl detonátor.

Vcelku nepřekvapivě pak je celá „výstava“, která má být návštěvníkům k dispozici od 26. května do 10. června, umístěna do areálu bývalých jatek.

Aby „umělci“ ukázali, že mají hranice, vrah Omar El-Hussein, který útočil v Kodani vloni v únoru a kterého policie zastřelila, místo na výstavce mít nebude. Nebylo totiž zcela jasné, že byl ochoten umřít pro své přesvědčení, vysvětlila Nielsenová. To se nám ulevilo.