Sherin Khankanová bere islám dost moderně.

Sherin Khankanová bere islám dost moderně. Zdroj: archív

V Dánsku se otevírá první mešita jen pro ženy. Pokrok, nebo diskriminace?

Jedná se o první mešitu ve Skandinávii, kterou vede žena. Zakladatelka, imámka Sherin Khankanová, že chce pomocí mešity rozvést dialog a debatu. Chce se také postavit „patriarchálním strukturám“, jež podle ní ovládají všechna světová náboženství, včetně křesťanství a judaismu.

Sherin Khankanová se narodila v Dánsku finské matce a syrskému otci, jehož víru přijala. Zapomeňte ale na nějaké tradicionalistické postoje. Známá komentátorka se například fotí bez šátku a rozhodně si nedělá hlavu s tím, že by snad mohla přitahovat muže.

„V náboženských institucích jsou takzvané patriarchální struktury normou. Nejen v islámu, ale i v judaismu, křesťanství a dalších náboženstvích. Této normě se chceme postavit,“ řekla Khankanová agentuře AFP. Jedině v pátek budou modlitby otevřeny jak ženám, tak mužům.

Podle Khankanové se zatím příliš negativních reakcí v muslimské komunitě na ženskou mešitu v Kodani neobjevilo. Reakce tak byly „převážně pozitivní“ s několika umírněnými negativními. Khankanová zdůrazňuje, že v islámu již dlouho existuje tradice žen-imámek, a většina kritiky je tedy nesmyslná. Přece jen to ale příliš běžné není.

Jedním z odpůrců mešity pro ženy je imám Waseem Hussein: „Máme udělat mešitu pouze pro muže? To by se jistě obyvatelům Dánska už tolik nelíbilo.“