Raketa země-vzduch systému Buk.

Raketa země-vzduch systému Buk. Zdroj: Yuriy Lapitskiy (CC BY-SA 2.0)

Systém Buk.
Satelitní snímky buků na Ukrajině.
Satelitní snímky buků na Ukrajině.
3
Fotogalerie

Satelitní snímky usvědčují Rusko ze lži. Na Ukrajině mělo systém Buk, jaký sestřelil malajsijské letadlo

Nově publikované satelitní snímky, které mohou objasnit záhadu sestřelení malajsijského dopravního letadla nad východní Ukrajinou v červenci 2014, usvědčují Rusko ze lži. Podle zveřejněných snímků měla ruská armáda v té době na území separatistů systémy Buk. Raketa z takového systému podle vyšetřovatelů sestřelila civilní stroj. Při katastrofě zahynulo 298 lidí, většinou Nizozemců.

Nové snímky se objevily na webu respektované a většinou dobře informované zpravodajské agentury Stratfor, která podrobně analyzovala všechny dostupné satelitní fotografie.

Podle nich je vidět, že ruský raketový systém Buk se nacházel nedaleko separatisty ovládaného Doněcku i 17. července 2014, kdy došlo ke zřícení letadla. „Tento raketový systém se pohyboval od ruských hranic směrem k Doněcku od 15. července 2014 a vracel se zpět odpoledne 17. července,“ píše se v analýze Stratforu. Vracel se tedy několik hodin po katastrofě.

Rusové ale tvrdí, že žádný podobný systém na území separatistů neměli a že naopak podobným systémem staršího typu disponuje ukrajinská armáda. Ta podle nich pravděpodobně malajsijské letadlo sestřelila.

Ani agentura Stratfor ale přímo netvrdí, že stroj sestřelili Rusové, protože pro to nemá důkaz. Ovšem nově zveřejněné snímku dokazují ruskou lež o tom, že na Ukrajině inkriminovaný raketový systém neměli. Zda tyto nové informace ale pomohou objasnit pád letadla, je otázkou.

Nizozemská vyšetřovací komise loni v říjnu zveřejnila svoji hodnotící zprávu o katastrofě a nalezené důkazy ukázaly, že letadlo bylo sestřeleno raketou vyrobenou v Rusku, která explodovala těsně u kokpitu stroje. Experti vyslovili také názor, že raketa byla vypálena z území, které ovládají separatisté. Zda ale střelu odpálila přímo ruská armáda, neříká ani nizozemská vyšetřovací komise.

"Examining the Evidence of Russia's Involvement in a Malaysia Airlines Crash is republished with permission of Stratfor."