Rusové sklidili posměch za nahrávku tajných služeb o sestřelení letadla nad Ukrajinou

Rusové sklidili posměch za nahrávku tajných služeb o sestřelení letadla nad Ukrajinou Zdroj: ČTK

Rusové sklidili posměch za nahrávku tajných služeb o sestřelení letadla nad Ukrajinou

Tato nahrávka má dokazovat, že malajsijské letadlo MH17 loni nad Ukrajinou sestřelila CIA. Tedy dokazovat, pokud uvěříte ruské propagandě. Tentokrát je ale těžké uvěřit i pro ty, kteří jsou verzím Kremlu nakloněni. 

Původní záměr nebyl z propagandistického hlediska vůbec k zahození. Provedení ve formě údajné nahrávky dvou agentů CIA se však stalo naprostým faux pas, kterému se nyní směje každý, kdo umí základy angličtiny a nahrávku slyšel.

Na nahrávce, kterou přinesl jeden z ruských bulvárních plátků, jsou slyšet dva anglicky hovořící muže s celkem obstojným americkým přízvukem. První problém nastává už po 1. minutě, kdy se muži rozloučí pozdravem "luck", jinými slovy si popřejí štěstí. Tento pozdrav je v ruštině běžný, v angličtině se však nepoužívá. Hovor většinou končí slovy "bye", rozhodně ale ne "luck".

Celý rozhovor působí jako čtení divadelní hry podle scénáře, který se herci předtím naučili zpaměti. Tok řeči je naprosto pravidelný a strnulý, nepřipomíná to rozhovor, ale memorování napsaného textu.

Nejvíce však zatahá za uši část po čtvrté minutě, kdy jeden z mužů zničehonic přeskočí do výrazného britského akcentu a tím jen dovrší absurditu a podtrhne pocit, že celý rozhovor je pouze špatně provedené falzum.

Poslechněte si nahrávku zde: