Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Anonymní tvůrce Bitcoinu se odhalil

Stvořitel digitální měny Bitcoin po letech anonymity prozradil svou identitu. Je jím Australan Craig Steven Wright. Doposud vystupoval pod pseudonymem Satoshi Nakamoto.

Už dříve se spekulovalo, že tajemným podnikatelem je právě Wright. Teď se odhalil třem médiím: BBC, The Economist a GQ. A vše potvrdil tím, že ukázal digitálně podepsané zprávy z roku 2009. „Jedná se o bloky, kterými bylo posláno deset bitcoinů Halu Finneymu v lednu 2009, první bitcoinová transakce,“ cituje ho BBC.

Kryptograf Finney byl jedním z těch, kdo Wrightovi pomáhali převést ideu na digitální měnu do reality.

Po Nakamotově identitě pátrali novináři četných médií, na stopu se dostaly magazíny Wired a Gizmodo koncem roku. To když obdržely dokumenty, které patrně byly Wrightovy ukradeny. Následně australské úřady vpadly do Wrightova domu v Sydney. Prý nešlo o Bitcoin, nýbrž o problém s daněmi. "Mí právníci s finančním úřadem jednají, kolik mám zaplatit," řekl teď Wright BBC.

O odhalení své identity prý nestál, nechce být veřejnou tváří Bitcoinu. "Chci pracovat, chci pokračovat v tom, co dělám. Nestojím o peníze, slávu či obdiv," tvrdí vynálezce.

Ale redaktoři týdeníku The Economist mají přece jen trochu pochybností: „Mluvili jsme s ním, prohlédli jsme dokumenty, jež nám poskytl, a hovořili jsme s insidery kolem Bitcoinu, kteří s panem Nakamotem dříve komunikovali a kteří měli přístup k týmž informacím. Náš závěr je, že pan Wright docela dobře může být panem Nakamoto, ale zůstávají důležité otázky. Možná nebude nikdy možné potvrdit beze vších pochybností, kdo Bitcon skutečně stvořil.“

Virtuální měna Bitcoin se odvíjí od pevně daných pravidel, nikoli od měnové politiky centrální banky či kohokoli jiného. Má být proto důvěryhodná, zejména proto, že nelze dle libovůle vyrábět nové. A spousta lidí a firem jí také důvěřuje. Sám Wright na Bitcoinu ovšem slušně vydělal. Momentálně je v oběhu přes 15 miliónů Bitcoinů, z nichž asi milión (10,7 miliardy Kč!) vlastní právě on.