Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Bitcoin tu možná nebude věčně, ale jeho technologie změní svět. Zaspí Česko?

Ačkoliv digitální měna bitcoin poslední dobou nevzbuzuje tak široký zájem veřejnosti jako dřív, technologie, která jej pohání, se propracovala na poslední obálku časopisu The Economist. Důvodů je více než dost.

Během posledních 30 dní se cena kryptoměny bitcoin vyšplhala z 240 dolarů za jednotku na nějakých 330 dolarů. Větší zájem měl několik důvodů.

Jedním z nejdůležitějších bylo rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie. Ten v říjnu řekl, že na směňování se nemá uplatňovat daň z přidané hodnoty — soudci tím v podstatě rozhodli, že bitcoin je měna jako jakákoliv jiná.

Druhým důvodem vyššího zájmu o bitcoin je fakt, že se do centra pozornosti čím dál víc dostává samotná technologie, na níž je bitcoin postaven.

Kryptoměny mají v daňovém právu stále nejasné postavení. Kdy musíte danit bitcoinové zisky? >>>

Blockchain

Bitcoin má docela špatnou pověst, protože je spojován s hackery, nákupy drog či prudkými změnami hodnoty. „To je nefér. Cena bitcoinu byla letos docela stabilní okolo 250 dolarů,“ upozorňuje list a také připomíná soudní rozhodnutí, které bictoin uznalo jako měnu. „Ale nejvíc nefér ze všeho je, že podezřelá pověst bitcoinu způsobila, že lidé přehlížejí mimořádný potenciál blockchainu, technologie, jež tvoří základ fungování bitcoinu,“ píše Economist v článku s podtitulem „Technologie, na které běží bitcoin, může změnit fungování ekonomiky“.

Podstatný je způsob uchovávání informací. V případě bitcoinu zaznamenávání každé transakce. Blockchain je typ decentralizované databáze, jež se dokáže chránit proti neplatnému zápisu zvenčí. Economist výslovně zmiňuje, že použití blockchainu může nahradit práci notářů a je vlastně sám o sobě účetní knihou.

O tuto technologii mají zájem i velké bankovní domy. Španělská Santander nedávno dokonce oznámila, že našla 25 způsobů aplikace blockchainu, které by jí ušetřily 20 miliard dolarů. Některé banky vyvíjejí na základě blockchainu vlastní systém, jenž má urychlit transakce.

Bitcoin a Česko

Když to před necelým rokem vypadalo, že si bitcoiny budete moci vyměňovat na pobočkách České pošty, zděsil se ministr financí Andrej Babiš: „Je to pro mě šok, vůbec netuším, co to je, a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí. Ta měna nemá nějakou dobrou pověst. To bude asi nějaký omyl, fakt to není v pořádku.“ Jinými slovy: Nevím, co to je, ale uráží mě to.

Jen aby nám zase neujel vlak.