Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Nejsilnější globální měna roku 2015? Bitcoin!

Americký dolar prožil výborný rok. Ekonomika Spojených států vykazuje lepší čísla než ta evropská a americká měna oproti euru loni posílila o 11 procent. Ostatně přitvrdila vůči téměř všem měnám světa. Drtivě prohrála jen s digitálním Bitcoinem.

Dolar byl proti Bitcoinu při vstupu do roku 2016 o 35 procent slabší než před rokem. Přibližně 420 dolarů za Bitcoin letos proti zhruba 310 dolarům loni. A dnes už je Bitcoin kolem 450 dolarů.

Jak si jednotlivé měny vedly proti dolaru, vidíte v grafu týdeníku The Economist:

BitcoinBitcoin|Archív

Digitální měna, kterou menší část populace zbožňuje, větší část jí nerozumí a další se jí vysmívá (taky jí nerozumí), má za sebou různá období. V roce 2013 mnohonásobně vystoupala na úroveň přes tisíc dolarů, následně spadla až na loňských 200 dolarů. Pro mnohé to byl důkaz, že Bitcoin je jen módní výstřelek bez smysluplného základu.

Jenže nakonec to byl pro Bitcoin velmi dobrý rok. Ve velkém ho začali objevovat Řekové, pro které to byla cesta, jak obejít kapitálové kontroly, tedy posílání peněz ze země. Z podobného důvodu si Bitcoin ve velkém oblíbili také Číňané. Bitcoinu  to zkrátka svědčilo všude tam, kde se objevily velké problémy. To dobře ukazuje růst počtu bitcoinových peněženek v následujícím grafu.

BitcoinBitcoin|Archív

Nejen problémy však Bitcoinu svědčí. Z dlouhodobého hlediska je podstatné to, že Soudní dvůr Evropské unie loni rozhodl, že transakce s digitálními měnami nepodléhají dani z přidané hodnoty, protože to není komodita, ale skutečně platidlo.

Svět si také více uvědomuje potenciál technologie, která Bitcoin pohání. Blockchain je velká decentralizovaná databáze, něco jako velká účetní kniha, kterou nelze ukrást či zfalšovat z jednoho místa. Do rozvoje a dalšího využití blockchainu investují velké globální banky.

Bitcoin se postupně zbavuje své “dětské nemoci”, obřích výkyvů hodnoty z minulých let a v současnosti víceméně (až na pár výstřelků oběma směry) relativně stabilně roste. A pevně se zabydluje ve finančním i technologickém světě.