Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Polsko po vzoru Ukrajiny odstraňuje sovětské sochy. Jste jako Islámský stát, který ničí Palmýru, zlobí se Rusko

Mezi Ruskem a Polskem došlo k dalšímu ochlazení již tak dost špatných vzájemných vztahů. Polsko odstraní na 500 připomínek sovětské přítomnosti v Polsku, jedná se převážně o sochy nebo části pomníků. A ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

“Jste jako islámský stát, který zničil Palmýru,” vzkázalo Rusko ústy Marie Zacharové, mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, svému polskému sousedovi. Země jsou poznamenané staletími konfliktů a válek: rusko-polské konflikty bychom mohli počítat od prvního polského dělení v roce 1772 až po sovětskou invazi do Polska v roce 1939, nebo po třeba stále bolavou ránu v rodině Kaczyńských, v níž se neustále zrcadlí i zahraniční politika vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost.

 

Rozhodnutí odstranit tyto sovětské relikty přišlo z iniciativy Institutu pro národní paměť, který zkoumá mimo jiné sovětské zločiny spáchané proti polskému národu. Ten vytipoval na pět set monumentů, které budou odstraněny. “Měly být odstraněny už v roce 1990,” tvrdí Andrzej Zawistowski, šéf Institutu národní paměti. “Jsou copak jinde v Evropě sochy Hitlera nebo Göringa?” ptá se Zawistowski. Polsko i přes ruský hněv na svém rozhodnutí trvá, sochy a části pomníků tak zřejmě brzy zmizí.