Francie přijala zákon, který pokutuje klienty prostitutek

Francie přijala zákon, který pokutuje klienty prostitutek Zdroj: Profimedia.cz

Francie přijala zákon, který pokutuje klienty prostitutek
Francie přijala zákon, který pokutuje klienty prostitutek
Francie přijala zákon, který pokutuje klienty prostitutek
3
Fotogalerie

Sex s prostitutkou přijde ve Francii draho. Země přijala zákon pokutující klienty

Dva a půl roku trvaly na parlamentní úrovni diskuse o tom, má-li se Francie připojit k zemím, jež peněžitým trestem postihují klienty prostitutek. Návrh zákona, který od počátku prosazovali socialisté a jenž byl velkým tématem Françoise Hollanda během jeho prezidentské kampaně v roce 2012, ve středu francouzští poslanci přijali.

Od samého počátku panovala velká názorová disharmonie mezi horní a dolní komorou, přičemž ale rozhodující a konečné slovo měli tento týden poslanci.

Francouzští socialisté se při tvorbě zákona inspirovali Švédy, kteří jsou v tomto směru průkopníky – klienty využívající sexuálních služeb penalizují už od roku 1999. Kromě nich k obdobnému kroku před Francií přistoupilo ještě Norsko a Island. Podle oficiálních odhadů je ve Francii 30 000–40 000 prostitutek, z toho 80 % jsou cizinky.

Zastánci zákona si od jeho zavedení slibují nejenom snížení poptávky, ale vidí v něm také prostředek k tomu, aby prostitutky byly vnímány „spíše jako oběti než pachatelé“, jak se vyjádřil socialistický poslanec Maud Olivier, který zákon od počátku výrazně prosazoval. Ministryně sociálních věcí a zdravotnictví Marisol Tourainová se zase nechala slyšet, že „to jsou i muži, kteří by se měli zamyslet nad tím, jak se chovají“.

Oponenti zase tvrdí, že penalizace klientů zatlačí prostitutky jen více do ilegality a celkově zhorší jejich postavení. Názor, jejž sdílí i Jacques Toubon z asociace zabývající se pomocí prostitutkám a ochranou jejich práv: „Pokutování klientů ve svém důsledku ztíží práci policie v boji proti vykořisťování a kuplířství, a naopak z prostitutek udělá snazší oběti násilí.“

„Koupě sexuálního styku“ bude napříště pokutována v přepočtu až 40 500 korunami, při opakovaném prohřešku dokonce 94 500 korunami. Schválení zákona kvitoval na svém účtu například francouzský premiér Manuel Valls, jenž ho označil za „velký pokrok v respektu k ženským právům“.