Podnikatelé mají zálusk na lukrativní budovy nevěstinců.

Podnikatelé mají zálusk na lukrativní budovy nevěstinců. Zdroj: Steve Parker (CC BY 2.0)

Podnikatelé mají zálusk na lukrativní budovy nevěstinců.
Podnikatelé mají zálusk na lukrativní budovy nevěstinců.
Podnikatelé mají zálusk na lukrativní budovy nevěstinců.
3
Fotogalerie

Amsterdamští obchodníci chtějí vyhnat prostitutky a ovládnout lukrativní nemovitosti

Prostituce je v Nizozemsku legální a kromě jiného se čtvrť červených luceren v Amsterdamu stala celosvětově známou turistickou atrakcí. Ale v zákulisí již léta probíhá boj vlády i místních zastupitelů s provozovateli nevěstinců i samotných prostitutek, protože část vykřičené čtvrti patří k nejstarším a nejkrásnějším místům města a mnozí obchodníci mají zálusk na zdejší nemovitosti.

Vládní plán s názvem Project 1012 na „vyčištění“ této části Amsterdamu od prostitutek existuje již od roku 2007 a od té doby, jak napsal nedávno britský deník The Guardian, bylo téměř 130 výloh uzavřeno. Právě v oknech domů jako ve výlohách lákají příslušnice nejstaršího řemesla zákazníky.

Zatímco jinde by zřejmě většina lidí podporovala vládu, v Amsterdamu se zvedla i vlna solidarity s prostitutkami. Mají svoje profesní organizace a jako argumenty pro zachování své živnosti na tomto místě především uvádějí fakt, že přinášejí městu peníze. V Nizozemsku se totiž dbá i v případě prostituce na zdravotní prevenci a bezpečnost a profesionálky platí z této práce daně. A úřady dokonce kontrolují jejich „pracovní normy a postupy“.

A jak upozornil web DutchNews.nl, Evropský soudní dvůr loni na podzim rozhodl, že majitelé nevěstinců by měli být schopni se domluvit v rodném jazyce prostitutky (většinou to nejsou Holanďanky), které pracují v jejich podniku. To aby bylo jasné, že k „dohodě“ o práci nedošlo pod nějakým nátlakem. Mnoho bordelů má totiž napojení na gangy z východní Evropy.

Prima fleky

Dalším ohrožením pro provozování prostituce ve čtvrti červených luceren je ale velký zájem mnoha firem a obchodníků, kteří touží po atraktivních nemovitostech. Podnikatelé by na tomto místě metropole raději viděli obchody a restaurace. Vládní a městská nařízení je v tom podporují, ty mladší podnikatele i penězi přes různé projekty.

Jenže prostitutky tvrdí, že podobný postup by je obral o práci. Například bulharská dívka Dana britskému Guardianu řekla, že z peněz vydělaných prostitucí platila své matce byt v Bulharsku. Pokud by se vám zdálo, že každému může být ukradené, jaké má prostitutka z Bulharska problémy v Nizozemsku, tak jste na omylu. Prostituce je v této zemi legální a Marina je občankou Evropské unie, má tedy stejná práva jako místní lidé.

Jak dlouhý souboj o vykřičenou čtvrť v Amsterdamu skončí, to ukáže až budoucnost. Ale pokud byste se na toto místo chtěli při své cestě do Holandska podívat, tak pozor na některé věci:

- je zde zakázáno fotografovat prostitutky ve výlohách. Pokud to nedodržíte, můžete dostat pokutu.

- dávejte si pozor na kapsáře, je jich tam skutečně hodně.

- pokud se zde pohybujete, tak raději ve skupině či alespoň s někým; odradíte potenciální zloděje.

- nenakupujte od pouličních prodejců například léky na zvýšení sexuální aktivity. Jsou nelegální.

- když si chcete o Amsterdamu navždy uchovat příjemný obrázek, tak si raději nechte čtvrť prostitutek až na konec své cesty. Nemusíte zažít hned na začátku něco nepříjemného.