Tři útočníci na letišti.

Tři útočníci na letišti. Zdroj: ČTK

Mobilní sítě v Bruselu nápor stěží zvládaly.
Útoky v Bruselu.
Útoky v Bruselu.
Série výbuchů otřásla Bruselem
Série výbuchů otřásla Bruselem
6
Fotogalerie

Mrtvých v Bruselu je 31. Zmatky kolem podezřelých

Belgická policie dnes v Anderlechtu nedopadla hledaného teroristu Najima Laachraouiho. Bruselský deník La Dernière Heure, který o razii informoval, uvedl, že došlo k záměně jmen a že totožnost zadrženého není známa. Další dva pachatelé byli bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi: první se odpálil v metru a druhý na letišti.

K uctění obětí dnes v Belgii začal třídenní smutek. Zatímco bratry policie znala kvůli kriminální činnosti nesouvisející s terorismem, Laachraoui byl veden jako radikál, jehož DNA se našla na bombách po loňských teroristických útocích v Paříži.

Na 24letého Laachraouiho, který se údajně narodil v Bruselu a který v minulosti navštívil Sýrii, se policie zaměřila poté, co byl podle všeho zachycen na letištních bezpečnostních kamerách.

Laachraoui podle médií odcestoval do Sýrie v únoru 2013 a po návratu do Evropy používal falešné jméno Soufiane Kayal. Doklady na toto jméno se prokázal i loni v září, když cestoval s nyní již zadrženým Salahem Abdeslamem do Maďarska.

Dosud se mělo za to, že na záběrech trojice útočníků z letištních kamer jsou zřejmě bratři El Bakraouiové a Laachraoui. Prokurátor ale řekl, že identifikován byl jen jeden z trojice, a to právě Brahim, který je znám i jako Ibrahim.

Svědci prý podle informací listu The Telegraph viděli z letiště odjíždět podezřelý vůz se třemi až čtyřmi lidmi. Auto má údajně vazbu na jistého 22letého Turka z nizozemské provincie Limburg, který je v hledáčku tajných služeb od loňského dubna, kdy s několika lidmi odcestoval do Saúdské Arábie.

Belgická policie se podle médií domnívá, že útočníci přijeli na letiště ve třech vozech, jedním z nich bylo taxi.

Teroristické útoky v Bruselu si podle ministryně zdravotnictví Maggie De Blockové vyžádaly nejméně 31 mrtvých a takřka 260 zraněných. Ministryně upozornila, že počet obětí je přibližný, neboť stále není jasné, zda se podařilo identifikovat všechny mrtvé. Řada zraněných je navíc v kritickém stavu.

V reakci na události v belgické metropoli dnes francouzský premiér Manuel Valls vyzval k bezodkladnému zpřísnění ostrahy vnějších hranic Evropské unie a k zavedení do praxe připravovaného evropského registru cestujících v letecké dopravě (PNR).

Zatímco belgická policie útoky vyšetřuje a provádí razie, přední světové deníky se v komentářích věnují důvodům, které teroristy vedly k úderům v Bruselu. Zaznívají také otázky, zda Belgie nepodcenila teroristickou hrozbu poté, co minulý pátek dopadla Salaha Abdeslama, který je podezřelý z účasti na listopadových teroristických útocích v Paříži. Izraelský The Jerusalem Post stejně jako The Washington Post míní, že Evropa podcenila nebezpečí terorismu a že tajné služby selhaly.

Odborník na bezpečnostní problematiku z bruselské univerzity Herman Matthijs řekl, že události v Bruselu ukázaly, že belgická policie i tajné služby se potýkají s velkými problémy. Vyloučit proto podle něj nelze opakování podobné tragédie.

Bruselské letiště Zaventem dnes zůstává po explozích nadále uzavřené, což vedlo ke zrušení letů mezi Bruselem a Prahou. Zároveň je už zrušená i čtvrteční první ranní linka z Prahy na Zaventem.

Česká armáda vyčlenila 550 vojáků, kteří budou pomáhat policii na letištích, nádražích a na dalších místech se zvýšenou koncentrací lidí. Vláda o mimořádném nasazení armády rozhodla po úterních teroristických útocích v Bruselu.

Více o útocích čtěte v podrubrice Teror v Bruselu. On-line zpravodajství pak přináší server Blesk.cz.