Logo Frakce rudé armády

Logo Frakce rudé armády Zdroj: wikipedia z http://www.rafinfo.de/archiv/logo.php?pic=logo03.wmf

Terorista odsouzený za vraždy pracoval pro německého levicového poslance

Bouři nesouhlasu a odsouzení vyvolalo v Německu zveřejnění zprávy, že terorista Christian Klar (63), který seděl 26 let ve vězení za vraždy, pracoval jako asistent levicového poslance Diethera Dehma. Ten to ale považuje za "normální".

Klar byl členem ultralevicové organizace Frakce Rudé armády, která terorizovala pomocí vražd a únosů západní Německo v letech 1970 až 1998. V roce 1982 byl Klar odsouzen za podíl na 9 vraždách a dalších 11 útocích a strávil ve vězení 26 let. Pro poslance Dehma, který je členem levicové strany Linke, spravoval někdejší terorista webové stránky. Informaci o tom přinesl jako první deník Bild a agentura DPA.

Podle kritiků je vážným bezpečnostním problémem, že Christian Klar, který byl odsouzen za nejvážnější zločiny, navíc s jednoznačným antidemokratickým podtextem, byl spolupracovníkem poslance. Členové vládnoucí strany CDU/CSU označili celou věc za "skandální".

Dehm ale tvrdí, že Klar má po odpykání trestu stejná práva jako ostatní občané, že mu dával jen málo peněz a že pro něj pracoval z berlínského bytu. Věc byla ale odhalena loni v prosinci, kdy se exterorista pokusil dostat do parlamentu jako osobní host poslance Dehma.

Samotný poslanec Diether Dehm, který je původním povoláním hudební producent, v minulosti čelil podezření, že byl agentem tajné komunistické východoněmecké policie Stasi.